РЕАЛИЗИРАНИ ИНИЦИАТИВИ И КАМПАНИИ

На Асоциация УНИКАЛ

*Всички кампании и инициативи на Асоциация УНИКАЛ, с изключение на Студентските и Ученически практики, са осъществени изцяло на доброволчески начала, инициирани и лично управлявани и супервизирани от основателката на сдружението: д-р Елисавета Павлова,  подготвени и реализирани със всеотдайното съдействие на множество доброволни сътрудници, на които сме изключително признателни и благодарни!

2020г.

Кампания “Превенция на хранителни нарушения“, Организирана от Първа българска организация при хранителни нарушения – Асоциация УНИКАЛ към УНИКАЛ Онлайн Институт: 24 февруари – 1 март 2020 г.: Ежегодната международна Кампания за превенция на хранителни нарушения към NEDA – Организацията – лидер в сферата на превенция в хранителните нарушения (National Eating Disorders Assotiation), се провежда между 24 февруари и 1 март, към която Асоциация УНИКАЛ е регистрирана вече за 8-ма година като партньор-доброволец.Каним ви:✓ с ентусиазъм да разгледате предложенията ни;✓ да се присъедините към каузата ни;✓ да се включите в някои от предложените активности.Използвайте възможността за професионално партньорство или обучение, които ще помогнат на стотиците деца, мъже и жени, засегнати и застрашени от хранителни нарушения в България. 

2019г.

– Кампания ,,Учащи, специалисти и родители – заедно срещу хранителните нарушения”
Мисия: Кампанията е мотивирана от идеята за помагане на засегнатите и застрашените от ХН учащи деца, подрастващи и юноши в България, в по-лесното намиране и по-бърз достъп до квалифицирани специалисти – обучени или с опит в сферата.

– Кампания ,,Децата са наша отговорност – да се погрижим за здравето им чрез нормално хранене
Мисия: да изградим мрежа от „виртуални представителства”, включващи мултидисциплинарни екипи със специалисти от медицинската, психологичната, диетологичната/нутриционна и фитнес/възстановителните сфери, които да подпомагаме с обучения, тренинги, семинари и други дейности. 

– Кампания ,,Споделянето е = на грижа”
Мисия: създаването на Партньорска мрежа от Професионално или Афилиирано Партньорство за взаимно сътрудничество в сферата на обучения за превенция, контрол и лечение на хранителни нарушения. 

2018 г.

– Информационна Кампания на Асоциация УНИКАЛ „Излезте от Лабиринта на Диетите-Открийте Свободата на Интуитивното Хранене!“ на Асоциация УНИКАЛ: Юли 2018 г.

– Кампанийна инициатива на Първа Българска Организация за Хранителни Нарушения- Асоциация УНИКАЛ и Академия “Емоции и Хранене”: Партньорска мрежа за превенция на нарушения в храненето (18.02.2018)

Международна Кампания за Превенция на Хранителни Нарушения към NEDA с партньорството на Асоциация УНИКАЛ (26.02- 02.03.2018) и реализирано проучване ‘Отношение към хранене и тяло” като дейност по превенция и ранна диагностика на хранителни нарушения с около 180 българи от различни градове на България. 

– Кампания на Асоциация УНИКАЛ и Академия “Емоции и Хранене”: Loved Bodies (април-юни 2018)

Допълнителни Проекти и Кампании на УНИКАЛ 2018 г.

– С помощта на Ученически Практики, където Ментор е д-р Елисавета Павлова бяха реализирани успешно: Управление на социални профили на Асоциация УНИКАЛ—ефективно използване на онлайн маркетинг стратегии за привличане на по-голяма аудитория относно Академия Емоции и Храненене и предлаганите oт нея обучения и Уебинари; Асоциация УНИКАЛ и организираните от нея дейности по првенция и Онлайн Кампания Loved Bodies ; изграждане и успешно развитие със присъединяване на стотици нови последователи на нов профил на Instagram, както и нов канал на YouTube с десетки презентации и видеота.

– С помощта на Проект Студентски Практики където Ментор е д-р Елисавета Павлова бяха реализирани успешно: Подготовка, селекция, редактиране, обработка, записване и качване на Уебинари-видеота с практично-обучителна същност на канала ни на YouTube по 3 теми: „Спри проблемите със хранене и тяло“– 6 Уебинари; “ Бъди позитивен към тялото си“– 5 Уебинари; „Поглед към тялото и ХН“– 5 Уебинари; 3 видeо-презентации за диети, тяло, медии и превенция на хранителни нарушения и 3 Интро-клипа по същите теми.

– В кампанията ни Loved Bodies  се включиха и Сдружение „Човеколюбие” с Надежда Кузерманова, като в техните програми „Час по любов” или Клуб „Вкусно” са запознали участниците с нашето видео „Спри Проблемите със хранене и тяло” в Youtube.

– Към дейностите на Проект Студентски Практики през май 2018 г. с ученици беше реализиран тренинг по темата „Поглед към тялото и ХН“ към Дирекция Превенция- Община Варна от студентката и обучен треньор Веселина Добрева.

– Презентации пред студенти в Медиц. Университет на идеиите по проекта и поканване за стаж активисти в Кампанията ни от д-р Пламен Димитров, който е професионален партньор и беше Академичен наставник по проект Студентски Практики.

– Към дейностите на Проект Студентски Практики презентация в Търговска гимназия Варна в час по биология по темата за ХН и превенция е планирана.

– Към дейностите на Проект Студентски Практики  е планиран тренинг за есента на 2018 г.по темите на „Поглед върху тялото и ХН“ със студенти от специалност Фармация на Варненски медицински университет.

2017 г.

– Кампанийна инициатива на Асоциация УНИКАЛ м NEDA (Националната Американска Организация за Хранителни Нарушения): Седмица за повишаване на осведомеността и за превенция на хранителните нарушения (26.02-04.03.2017) с партньорството на Първа Българска Организация за хранителни нарушения-Асоциация УНИКАЛ (18.04.2017)

– Глобална кампания с подкрепата на Асоциация УНИКАЛ: Food Revolution (9.05-17.05.2017)

Световен ден за борба с хранителните нарушения: 02.06.2017

– Кампания: В Празничните дни- родителите в действие при нарушено хранене на детето им! (21.12.2017)

2016 г.

– Асоциация УНИКАЛ е официален партньор за 5-та поредна година на Националната Американска Лидер Асоциация за Хранителни Нарушения – NEDA, вземайки участие в Седмицата за Информиране, Популяризиране и Превенция на Хранителните Разстройства (ХР): Анорексия, Булимия, Системно Преяждане и групата на другите некласифицирани ХР. (Февруари 21-27)

– Кампания на Асоциация УНИКАЛ от м. Май 2016: Превенция на Хранителни Нарушения с Информиране за подхода „ Интуитивно Хранене”

– Кампания: Световния ден за действия в борба с хранителните нарушения. Асоциация УНИКАЛ е партньор в кампанията. (Юни 2016)

Асоциация УНИКАЛ става Международен клон на Международната Асоциация за Професионалисти при Хранителни Нарушения IAEDP. (Есен, 2016)

2015 г.

Ученически Практики към проекта на МОН и Управление на Човешки Ресурси (Декември 2014- Август 2015)

– Кампания “Храна- Арт- Тяло”, организрана към Арт центъра на Асоциация УНИКАЛ под ръководството на Елисавета Павлова, основател на сдружението- специалист при хранителни нарушения и Елена Янева – координатор на проекта и дългогодишен доброволен сътрудник към Асоциация УНИКАЛ (3 Февруари 2015г.)

– Кампанийна инициатива към NEDA (Националната Американска Организация за Хранителни Нарушения) като като партньори за 4-та година от името на Асоциация УНИКАЛ част от тяхната собствена Седмица за повишаване на Осведомеността в сферата на Хранителни Нарушения (23- 27 Февруари 2015г. )

– Семинар- презентации в американския Колеж София като част от международната кампанийна инициатива на Американската Национална Организация NEDA за информиране и превенция при хранителни нарушения, ръководен от Ивелина Георгиева, която е Маркетинг-специалист (доброволец) в Асоциация УНИКАЛ (23-27 Февруари 2015 г.)

– Реализирани инициативи с участието във финална фаза на Проект “Ученически Практики” към МОН и Управление на Човешки Ресурси и ЕСФ до края на Август 2015 г. в Социалните Медии посредством профилите на Асоциация УНИКАЛ. (Август 2015г. ) 

– Кампания: Поискайте и потърсете професионална помощ при Хранителни Нарушения (1.10-30.12.2015 г.)

 Родителска кампания: В борба с хранителните нарушения (Октомври 2015г)

– Подкрепа на родители с деца с Хранителни Нарушения (Ноември 2015 г.)

– Месец на Превенция на Нарушения в Храненето с подхода Интуитивно Хранене (14.11.2015-12.12.2015)

2014 г.

– “1-ва Национална Кампания за Ранна Диагностика и БЕЗПЛАТНИ: превенция и лечение на засегнати и застрашени от Хранителни Нарушения лица и консултиране на техните родители и близки”, предлагана от Първа Българска Организация за Хранителни Нарушения-Асоциация УНИКАЛ. Кампанията се реализира благодарение на предложението на Асоциация УНИКАЛ за Стажове на Студенти по Психология и други Здравни, Социални и Педагогически специалности по Програма “Студентски Практики“: Управление на Човешки Ресурси и Европейски Социален Фонд. (17 Септември 2013- Декември 2014 г.)

Студентски Стажове към проекта на МОН и Управление на Човешки Ресурси (Януари 2014г. до Октомври 2014г.) 

– Кампанийна инициатива към NEDA (Националната Американска Организация за Хранителни Нарушения) като като партньори за 3-та година от името на Асоциация УНИКАЛ част от тяхната собствена Седмица за повишаване на Осведомеността в сферата на Хранителни Нарушения през Февруари 2014 година.

2013 г.

–   2-ро Обучение за ХН Он-Лайн Консултант и Практика в сферата на хранителни нарушения.

–   Сертифициране на успешно завършилите обучението ХН Консултантите на Сдружението.

–   Кампанийна инициатива към NEDA (Националната Американска Организация за Хранителни Нарушения) като като партньори за 2-ра година от името на Асоциация УНИКАЛ част от тяхната собствена Седмица за повишаване на Осведомеността в сферата на Хранителни Нарушения през Март 2013 година.

–  Инициатива „Лекари в ранно диагностициране на Хранителни Нарушения“ по информиране и разпространение на брошури-за ресурсно насочване към услуги на Асоциация УНИКАЛ за Лекари (здравни кадри) в медицински центрове, клиники и амбулатории във град Варна.

–  Кампания „Информиране на Родители и близки на засегнати от ХН“ посредством регулярни помествания на тематични статии целящи запознаване със сериозността на ХН, осъзнаване на реалната им опасност, получаване на подкрепа и консултации за търсещите такава.

–  Асоциация УНИКАЛ е официален партньор за 2-ра поредна година на Националната Американска Лидер Асоциация за Хранителни Нарушения – NEDA, вземайки участие в Седмицата за Информиране, Популяризиране и Превенция на Хранителните Разстройства (ХР): Анорексия, Булимия, Системно Преяждане и групата на другите некласифицирани ХР.

“Арт, Хранене и Тяло” Инициатива! Be Hаppy! – Участвайки в Международните Проекти: “Дни на Щастието” и „Art Therapies and Happiness”

Асоциация УНИКАЛ индиректно е включена посредством участието на основателката си Елисавета Павлова в Интернационален Арт Терапия + Щастие Проект, който е уникална възможност за учене, вдъхновен от концепции, дейности и техники, обгърнати работата на специалисти- арт терапевти. Организаторите на този международен проект вярват, че за правенето на изкуство е важна практика, която може да поддържа нашия позитивизъм и чувство за благосъстояние и разширяване на нашето съзнание, за да се отваряме към добротата и емпатичното състрадание задълбочавайки връзката си със себе си и другите.

– Седмица на информираност за стигмата при теглото – Какво е Tелесна Стигма? Асоциация УНИКАЛ беше доброволен партньор на Американската Организация BEDA.

Седмицата на информираност за стигмата при теглото за повишаване на информираността за тази социално-приемлива вреда, която може да фатално да увреди емоционалното и физическо здраве. Стигмата при теглото, известна също като weightism, пристрастяване към теглото и дискриминация на базата на тегло е решаващо за възприемането на основата на теглото, формата и/или размера. Стигмата към теглото създава поведение и действия от лица или организации, които включват насилие, омразна реч и пренебрегване, които ограничават способността на човек да намери работа, здравни грижи и образование.

 – Седмица против страха от пълнота и стигмата върху теглото (23-27 Септември 2013) Асоциация УНИКАЛ беше доброволен партньор на Американската Организация BEDA.
 Периодични помествания на статии за Хиперфагия/Неконтролирано Преяждане, последвани от Лични Истории на засегнати.
2012 г.

– От Март до Май месец:

Подготовка на 1-ва Национална Виртуална Кампания „Диети & Хранителни Нарушения 28 Май-2 Юни“ включваща събиране, селектиране, превеждане и оформление на материалите-статии, изследвания, превод и адаптиране на презентации от английски език и извадки отговарящи на тематиката на кампанията. Подготовка на графици и разпределяне на ежедневните задължения и отговорности разпределени между Основателите и Президента на Сдружението и Сътрудниците-Доброволци- в единен екип.

– От  28 Май до 2 Юни

Реализиране на  1-ва Национална Виртуална Кампания „Диети & Хранителни Нарушения 28 Май-2 Юни“ посредством Уеб-Сайта, Блога и социалните мрежи на Асоциация УНИКАЛ. По време на Кампанията, са помествани за гледане линкове към 3 Power Point Презентации,  (като всяка от тях беше разделена на по 2 части) които щедро бяха предоставени на Асоциация Уникал от NEDA (Националната Американска Организация за Хранителни Нарушения) като част от тяхната собствена Седмица за повишаване на Осведомеността в сферата на Хранителни Нарушения през Март 2012 година.        

– От 2 Юни до 10 Юни

След-кампанията инициатива за повторно поместване и излъчване на Безплатните 3 Power Point Презентации предоставени на Асоциация Уникал от NEDA (Националната Американска Организация за Хранителни Нарушения) като партньори от името на Асоциация УНИКАЛ за 1-ва година и част от тяхната собствена Седмица за повишаване на Осведомеността в сферата на Хранителни Нарушения през Март 2012 година.   

– След 10-ти Юни до Декември

  • Селектиране и разпределение на задачи на ново-наети Сътрудници– Доброволци, ентусиазирани след успешно реализираната 1-та национална кампания на Уникал.
  • Инициатива по издаване на два вида Бюлетини: за Професионалисти и студенти заинтересовани от сферата на ХН и за засегнати/застрашени от ХН и техните близки, издавани 2-ва пъти месечно от вид-в резултата на усърдните усилия на Сътрудниците-Доброволци, превеждащи, изработващи дизайна и поместващи/изпращащи Бюлетините.
  • Инициатива по издаване на Блог- помествания и публикуване в социалните мрежи на Асоциация УНИКАЛ: разбулващи митовете за ХН, истини & заблуди, как да водите разговор със засегнато от Хранителни Нарушения лице/близък/приятел и др.
  • Начало на 1-то Обучение за ХН Он-Лайн Консултант и Практика в сфератаТренингът за ХН Конултант самостоятелно базисно обучение в сферата на Хранителните Нарушения, като допълнително е включен и модул за Краткосрочно Психологично Консултиране-Активно Слушане по Карл Роджърс- популярно консултиране в САЩ и Канада.

2011: от месец Ноември до Месец Март:

Стартов проект на Асоциация УНИКАЛ включващ: проучване, събиране, селектиране, превеждане и оформление на ресурси от достоверни световни източници (Организации, сдружения, професионални сайтове, научни изследвания и др.)-статии, новини, статистики, клинични и научни проучвания и др.за хранителните нарушения; апликирането  им на страниците на новосъздаден сайт на сдружението включващо и разработката, дизайна, администрирането и промоцирането на Асоциация УНИКАЛ в интернет пространството и сред българската общественост посредством разработване на профили в социалните мрежи.

Leave a Reply