Статистика за хранителните разстройства в България

По 2 момичета, заболели от анорексия и булимия, пристигат всеки ден в кабинетите на специалистите. Няма гимназия без 2-3 болни от анорексия нервоза на випуск. Във всяко училище има поне по общо 10 момичета с анорексия.

Все по-често и мъжете търсят помощ срещу хранително нарушение, като тези болести отдавна не се водят само женски, разясниха неотдавна специалистите по хранене и диетика доц. Стефка Петрова, доц. Донка Байков и доц. Даниела Попова.

По данни от личните лекари в България статистиката сочи диагностицирането на болни от анорексия нервоза на възраст под 12 години да се е увелиило с 12% през последните години.

Броят на момичетата около и малко над тийнейджърска възраст, които са били приемани в болница с тежката диагноза анорексия, се е увеличил с 80% за последните 10 години, сочат резултатите от проучване на НСИ (Националния статистически институт).

По официални данни болните у нас са 250 000, но статистиката е неточна, поради спецификата на хранителните разстройства. Болните крият проблемите си, а и те са трудно установими, затова броят на хората с хранителни смущения е по-вероятно да е 500 000, като това са предимно млади жени между 15 и 40 годишни, смятат лекарките. 

Най-малко по две жени минават през всеки специализиран кабинет по диетология само за ден. Само за година жените с хранителни проблеми са се увеличили с 23%, сочи статистиката.

Според данни на НСИ жените у нас в рискова възраст са 1 340 000, като според тези цифри над 40% от момичетата и младите са с хранителни смущения. Постоянна е тенденцията на увеличаване на поднорменото тегло при младите жени. През 1997 г. с поднормено тегло са 15% от жените до 30 г., през 1998г. – 16%, през 2004 г. – 17.3%, сочат официални данни.

През последните години в България 4 пъти се е увеличил броят на заболелите от анорексия – тежка болест от съзнателно недохранване. Сега те са над 500 000, а всяка четвърта болна девойка умира. Жертвите на коварното заболяване, чиято смъртност е изключително висока, са най-вече младите момичета и жени. Но напоследък и надхвърлилите 40-годишна възраст. Всички те се опитват да отслабнат с глад, който наричат лечебен. Но той не е такъв, защото не се прави под наблюдението на лекар.

Едно на всеки 200 момичета е болно от анорексия или булимия, като в същото време държавата не осигурява безплатно лечение и грижи за тези пациенти. В допълнение, около 5% от мъжете също страдат от анорексия. 

Смъртността при заболяванията е 20% – по-висока дори от тази при зависимостите. Лечението през първите десет критични дни струва по 500-600 лв. на ден и може да се прилага само в университетските болници. 

Липсват достатъчно специалисти в страната, които са запознати с тежките хранителни разстройства и тяхното лечение. След изписването от болница младежите най-често се насочват към психиатрични отделения или болници, където се лекуват около 15 дни. За пълното им оздравяване обаче са необходими месеци специализирано лечение, което е изцяло за сметка на техните близки. 

Хората, боледуващи от булимия и анорексия, често се лутат с години, докато намерят обучен лекар, който да ги спаси. Някои от тези болни не доживяват това.

Leave a Reply