Анорексия нервоза

Анорексия нервоза се характеризира с измършавяване, безмилостно(маниакално) правене на упражнения и нежелание да се поддържат нормално или здравословно тегло, нарушаване на телесният имидж-изкривена представа за собственото тяло и силен страх за покачване на теглото, липса на менструация при момичетата и жените, и изключително обезпокоено хранителното поведение. Някои хора с анорексия отслабват с диета и прекомерно упражняване(спортуване), а други губят тегло от само-индуцирано повръщане, или злоупотреба с лаксативи, диуретици и клизми.

Много хора с анорексия виждат себе си като с наднормено тегло, дори когато те  явно страдат от недохранване. Храненето, храните и контрола на теглото стават мания. Човек с анорексия обикновено измерва себе си многократно, накъсва на малки парчета храната си внимателно, и яде само много малки количества само някои храни. Някои страдащи от анорексия се възстановияват след само еднократно лечение. Други са добре, но имат пристъпи. Други пък имат по-хронична форма на анорексия, в която здравето им се влошава в продължение на много години, тъй като те се борят със заболяването.

Десет Предупредителни знаци 
• Съзнателно самостоятелно гладуване, със загуба на тегло 
• Много силен, устойчиви страх от напълняване 
• Отказ от храна или силно ограничително хранене 
• Непрекъснато спазване на диета 
• Прекалено „бебешко” окосмяване по тялото / лицето поради недостатъчно протеин в храната 
• Компулсивно упражняване 
• Патологични загуба на тегло 
• Чувствителност към студ 
• Нередовна или липса на менструация 
• Загубата на коса

Анорексия нервоза Симптомите 
1. Тегло

15% под идеалното телесно тегло. Отказвайки да се поддържа нормално тегло или по-нормално тегло за височината и възрастта. Не всеки, който е с ниско тегло е анорексичка, важно е да се признае, че това е отказ да се поддържа нормално тегло, което е ключов фактор.

Понякога е трудно да се определи анорексия при деца, тъй като височината им изглежда, пропорционално на тяхното тегло. А възможно усложнение на хранеителното разстройство е забавен растеж при деца. Педиатър ще трябва внимателно да го следи / я с ръст диаграма. Също така, при малки деца, не може да се говори за теглото, но по-скоро може да се описват физически оплаквания като гадене и усещане за ситост.

2. Интензивен страх от увеличаване на теглото, дори когато индивида е с поднормено тегло

Този силен страх е достатъчно мощен, за да предизвика хората на диета до точката на глад. Въпреки, че терминът анорексия означава загуба на апетит, това не е вярно за анорексия нервоза. Човек с анорексия е гладен, но той или тя се страхува да яде, защото се страхуват от напълняване. Често специфични храни се избягват, особено тези, които са с високо съдържание на мазнини и калории. Често хора ще станат вегетарианци и искат да се хранят здравословно, когато наистина въпросът е страх от напълняване.

Човек с анорексия непрекъснато мисли за храна – колко калории, колко грама мазнини, как е необходимо много спорт, ако се храните с бисквитка? Колко пъти сте проверили теглото си?

Винаги има опит да се опитват да контролират яденето заради страх от увеличаване на теглото. Често ястия се избягват или да яде много бавно, обмислят всяка хапка, страхувайки се, че със яденето със сигурност ще се натрупат много мазнини.

Тези мисли започне да контролират ума на човек 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Целия живот на човек може да се съсредоточи върху този въпрос от една страна, лишава лицето от радостта с приятели и забави със семейството си.

3. Тялото – Проблеми

Когато един човек с анорексия се поглежда в огледалото той/тя често не вижда точно отражението. Човек с анорексия вижда тялото си под формата на мазнини, дори и ако той/тя е опасно слаба.

Понякога човек с анорексия може да приеме, че той/тя е много слаб/а, но не може да приеме колко опасно е положението в действителност. Трудно е за него да разбере, че при много ниско тегло и опасни навици, диета може действително да бъде фатална. Смъртността от анорексия е по-висока, отколкото за други психично заболявания и е водеща причина за смъртност при тинейджърките.

4. Аменорея или липса на менструация

Липсата на 3 периода обикновено е критерий за това състояние. Разбира се, тези критерии не се отнасят за мъже и млади жени, при които не са започнали менструалните периоди, или жени, които са на противозачатъчни хапчета.

Видове Анорексия

Много хора с анорексия сериозно ограничават приемането на калории, понякога само до няколко стотин калории на ден или просто вода. Това се нарича Ограничаващ тип Анорексия . Телата ни не обичат да гладуваме. Не забравяйте, че лице с анорексия има апетит, той / тя просто се опитва да го контролира. Какво се случва с много хора с Анорексия, е, че те губят контрол, те се хранят бързо, изобилно обикновенно с високо калорични храни над коийто процес на хранене губят контрол. След гуляйт, поради страха от увеличаване на теглото, те могат да повръщат или да правият супер интензивни и продалжителни физически упражнения. Този вид анорексия се нарича Преяждащ тип Анорексия и е един от най-опасните форми на хранителни нарушения.

ОБРАТНО

Leave a Reply