2 БР.  ( 3-та публикация)

БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН: ЗАСЕГНАТИ ОТ ХН И БЛИЗКИ ИМ

(Родители, Роднини и Приятели) *ХН-Хранителни Нарушения

1-ви.Септември 2012

БЮЛЕТИН издаван от Асоциация УНИКАЛ www.bia-unikal.org

За да се абонирате за безплатните ни Бюлетини и да ги получавате директно на вашиаят и-мейл, моля пишете ни на: unikaled@abv.bg  Относно:

 Желая абонамент за бюлетин 1 или

Желая абонамент за бюлетин 2 или

Желая абонамент за бюлетин 1 и 2

3. ДА РАЗГОВАРЯМЕ ЗА ХРАНЕНЕТО С ДЕЦАТА

Говорете с децата си за това колко е важна храната и за нейното разнообразие, за кулинарното изкуство, както и забавлението и удоволствието от храненето. Опитайте се да не слагате етикети на храната като „добра” и „лоша”. Някои храни са по-хранителни от други, но морално погледнато всички са еднакви – това е гориво!

Обсъдете разликата между емоционалния и физическия глад и как двата често се бъркат. Физическият глад е онова чувство в корема, което ти казва, че тялото се нуждае от гориво. Емоционалният глад обикновено е необходимостта да се изразят чувства или да ги признаем. По същия начин, говорете за ролята на чувствата: че те са сигнали за живот, и не трябва да се “препълват” или “гладуват”. Не коментирайте телата на други хора. Това ни кара да се сравняваме, което е вредно и трудно за преодоляване. Говорете за това как всеки е красив по свой начин, и че красотата е вътрешно качество. Направете списък на всички неща, които тялото ни прави за нас. Помогнете на децата да ценят своите различия, а не да се самокритикуват. Гледайте телевизия заедно и обсъждайте акцентите, които културата ни поставя върху външния вид, общоприет модел и норми за слабост. Обяснете как маркетинга и рекламите използват идеализирани образи за продажба на продукти. Погледнете семейните снимки и говорете откъде идват вашите форми и размери. Насърчавайте децата си да спортуват заради насладата от движението, а не заради това колко калории ще изгорят. Говорете за това какво трябва да притежава един добър модел за подражание. Попитайте ги за пример за човек, който изглежда здрав, с балансирани хранителни навици и положителна самооценка. Обсъдете качествата на този човек, които му трябват за да демонстрира здравето си. Научете децата си, че колебанията в теглото са нормални и здравословни и че всички ние естествено варираме в теглото си, също като както имаме свой цвят на очите и косата. Помогнете им да се подготвят за промени в теглото, особено на момичетата, които наближава пубертета.

от AndreaWachter, в EatingDisordersRecoveryToday.com

*Ако желаете да получите практични обучиелни насоки за комуникирането и справянаето със усложненията на вашите деца, близки или приятели засегнати от хранителни нарушения, бихте могли да поръчате Америкаанските Обучителни Ръководства за РОДИТЕЛИ (Близки и Приятели) на сайта на Асоциажия УНИКАЛ в РЪКОВОДСТВА:

 www.bia-unikal.org

 

 

Leave a Reply