ИНТУИТИВНО ХРАНЕНЕ ПРИ ЮНОШИ – ПОМОЩ ЗА РОДИТЕЛИ

ИНТУИТИВНО ХРАНЕНЕ ПРИ ЮНОШИ – ПОМОЩ ЗА РОДИТЕЛИ

 

ИНТУИТИВНО ХРАНЕНЕ ПРИ ЮНОШИ – ПОМОЩ ЗА РОДИТЕЛИ

Юношите са изпълнени с противоречия. Един ден могат да бъдат в добро настроение и да са приветливи и доверчиви, на другия могат да бъдат мрачни и почти да не говорят. Разбирането на развитието на всеки един млад човек в тази възраст е равносилно на подпомагането на заздравяването на неговата връзка с храната. За да почувстват своята собствена идентичност, тийнейджърите имат нужда се почувстват емоционално независими от своите родители. Те могат да се опитат да постигнат тази независимост с безвредни навици като изграждане на политическа гледна точка, намиране на хобита или интереси, различни от тези на семейството или слушане на музика, която родителите не харесват.bmx-493138_1920

Други подрастващи използват по-опасни методи употреба на алкохол и наркотици, сексуални преживявания преди навършване на емоционална за това зрялост или хранене по начин, по който те знаят, че би разстроил или разгневил родителите им. Често получаваме оплаквания от родители, които казват, че децата им ядат прекалено много, трупат прекалено много килограми или се хранят нездравословно. Някои от притесненията идват от родители, които не искат да изпитват същия стрес, през който те самите е трябвало да минат, когато са били юноши и техните родители са били съветвани да следят храненето на детето си в опита то да изгуби тегло и да избегне здравословни проблеми. Също така работим и с много подрастващи, които сами са се поставили на диета. Независимо от източника на диетата – лекар, родител или от самия тийнейджър, тя винаги има неблагоприятни резултати. Казано просто, тези, които се подлагат на диета, са много по-склонни към това да трупат килограми, от колкото тези които са отбягвали този начин на хранене.girl-1848477_1920

  • Проучване през 1999 г., направено сред млади момичета, чиито животи са били проследени в продължение на 4 години, показва, че тези, които се определят като хора с диетичен начин на живот, са били 3 пъти по-склонни към натрупване на наднормено тегло, отколкото тези, които са стояли далеч от диетите.
  • През 2003 г. беше открито, че прекомерното хранене е резултат на ограничения по време на детството и юношеството и тези, които са били подлагани на подобни лишения, са натрупали повече тегло в продължение на 3 години, отколкото тези, които са се хранели без тях.
  • По време на друго изследване, направено през 2007 г.,беше потвърдена теорията, че диетите водят до обратния ефект. Това проучване откри увеличение на прекомерното хранене и намаление в храненето на закуска при момичета, подложени на диета. Момчетата с подобни хранителни навици са показали и намаление на физическата дейност (Неумарк-Щайнер 2007).

Но щом диетите не са отговорът, тогава как можем да върнем нашите тийнейджъри на правилния път към вродения Интуитивен начин на хранене и неговите естествени сигнали.

 10 стъпки за промотирането на Интуитивния начин на хранене по време на юношествотоappetizer-beverage-blueberries-1832686 - Copy Помнете, че докато тийнейджърите се опитват да упражнят независимостта си, те ще отказват всичко, което им бъде предлагано насила.

1. Набавяйте достъпни и разнообразни храни за вашите деца. Пазете в дома си както здравословни храни, така и лакомствата, които децата ви обичат.

2. Попитайте ги дали имат нужда от помощ. Те биха оценили вашата помощ в правенето на закуската или обяда или ги снабдете с храна, която те могат да вземат със себе си на училище.

3. Включете децата си в процеса на пазаруване и готвене. Много от тях обичат да готвят и са щастливи да са част от процеса.

4. Не се подлъгвайте да кажете на детето си, че може да гледа телевизия само след училище, докато яде следобедната си закуска. Те имат нужда от почивка преди да се заемат с домашните, но не бива да виждат връзка между храната и почивката. Някои от тийнейджърите казват, че точно така е започнал техният опит с прекомерното хранене. В опит да получат повече свободно време, те продължавали да ядат. Окуражете ги да хапнат, ако са гладни след училище, и чак после да правят нещо за отмора, преди да започнат с домашните. По този начин отделяте храненето поради глад от удоволствието и почивката.

5. Поддържайте семейната обстановка на вечерите, колкото се може повече. Това може да е предизвикателство, особено когато децата или тийнейджърите могат да бъдат въвлечени в много занимания, които да отнемат от времето им за хранения. Но от всяко едно такова хранене, прекарано като семейство, могат да бъдат извлечени много позитиви.

6. Не превръщайте вечерите за време на порицание и задаване на въпроси. Най-добре е за една семейна вечеря да бъде спокойна, за да бъде предоставена възможността да бъде усетено максималното удовлетворение от храната и разпознаване на сигналите за глад и ситост. Най-лесният начин за един тийнейджър да преяде или да откаже храна е като започнете караница по време на храненето.

7. Не правете коментари за количеството или качеството на храната, което детето ви изяжда. Също така бъдете нащрек и за езика на тялото ви спрямо него. Никакво „въртене на очи”! Юношите са много чувствителни към критицизъм. Дори и най-малките представи, че тялото му е неприемливо, могат да доведат до срам, опити за диети, съпротивление и дори хранителни разстройства.

8. Ако забележите преяждане, прекомерно хранене или главоломно качване на килограми, знайте, че това може да е проява на емоционално нещастие или непосрещнати нужди. Вместо да го осъждате, прекарайте време с него или нея. Бъдете търпеливи, чувствата винаги са уместни и могат да бъдат изразявани, колкото и по какъвто и да е нужен начин.

9. Премахнете вероятността от каквито и да било медицински проблеми с регулярни проверки. Ако проблемът не е от такова естество и детето ви се нуждае от помощ, то тогава се обърнете към психолог, консултант, психотерапевт, специалист по здравословно хранене или обучен в Интуитивния начин на хранене консултант.

10. Бъдете нащрек за собствената си връзка с храната и тялото си. Никога не правете пренебрежителни коментари относно тялото си, нито говорете по негативен начин за количеството или качеството на това, което сте изяли пред децата си.

man-1098682_1920 Ако имате нужда от допълнителни насоки, не се колебайте и потърсете помощ от специалист, обучен в консултиране с Интуитивния начин на хранене.

Ако желаете да научите повече за подхода Интуитивно хранене и как да се обучите, за да бъдете полезни на своите ученици, деца, близки, на разположение е

Обучение Консултиране в подхода Интуитивно хранене”. 

Вижте повече тук!

За да получите целият ни Бюлетин 10, специално подготвен за Кампанията ни: „Учащи, специалисти и родители – заедно“,  както и за да бъдете информирани занапред за последните новости на нашия Институт УНИКАЛ и Академия ‘Емоции и Хранене”, моля да се абонирате на имейл associationunikal@gmail.com , 

с Тема: Записване за 10 Бюлетин

Leave a Reply