ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРИЗНАВАНЕТО НА БЕЗКОНТРОЛНО ПРЕЯЖДАНЕ ЗА ОФИЦИАЛНА КЛИНИЧНА ДИАГНОЗА

 

Severna Park, MD (29 Май 2013) – Асоциацията на Хранителното Нарушение “Склонност към Преяждане” (BEDA) празнува включването на Хиперфагия или Склонността Към Преяждане, най-често срещаното хранително разстройство, като официална диагноза в петото издание на Диагностичен и Статистически Наръчник на Психичните Разстройства (DSM 5), публикуван тази седмица, по време на годишната конференция на Американската Психиатрична Асоциация в Сан Франциско.
С това наименование, Хиперфагия/Системно Преяждане (BED), официално се присъединява към Анорексия  и Булимия, като клинично признато хранително разстройство.


Too_much_of_eating_during_a_short_span_of_time_is_a_sign_of_binge_eating
Chevese Turner, BEDA основател, президент и главен изпълнителен директор казва: “Хранителното разстройство Хиперфагия /Склонност към преяждане е често неразбрано. То се смята за “лакомия”, въпрос на воля или се отхвърля като нещо, което всички правим от време на време и затова е нормално. Науката най-накрая е утвърдила това заболяване с което много от нас,  са се борили  известно време – BED като сериозен механизъм за справяне, който сигнализира за по-сериозни проблеми и необходимостта от лечение от специалисти по психично здраве в хранителните разстройства.

 

 Повече от 10 милиона деца, юноши и. възрастни със склонност към преяждане или Хиперфагия страдат от „срам и мълчание” – поради което признаване в DSM 5 е неразделна част от насърчаването на идентификация и насочване към лечение му.

 

Публикуван преди повече от 20 години в последното издание на DSM 4 обединило Хиперфагия с “Нарушения в Храненето – Неспецифицирани по Друг Начин” диагноза. Това означава, че са били необходими повече изследвания, за да можело да се определи дали Хиперфагия/Склонност към Преяждане наистина обосновава собствена-отделна категория. Повече от 1000 научни документи са публикувани за Склонност Към Преяждане от тогава, създавайки клиничната и полза-силен аргумент за включването и в DSM 5.

“Включването на Склонност към преяждане в DSM 5 представлява гигантски научен скок напред в психиатрията и оправдава страданията на милиони мъже и жени”, казва Уенди Oliver-Pyatt, MD, FAED, CEDS, основател и изпълнителен директор на Oliver-Pyatt Центрове. “Най-накрая навлизаме в нова ера, когато широката общественост, здравната общност и хората със склонност към преяждане ще разберат, че това е инвалидизиращо психично състояние, което изисква мултидисциплинарни интервенции-но е лечимо,” продължава Oliver-Pyatt. “Налице е нова надежда, че срамът от склонността към преяждане и симптомите ще бъдат отстранени и вратите към дългосрочни лечения ще се отворят.”

 

PRESS RELEASE

May 29, 2013

 

For Immediate Release

Contact: Chevese Turner

The Binge Eating Disorder Association

 

Leave a Reply