Защо Диета & Връзката с Хранителните Нарушения

Повечето хора спазват диета, защото мислят, че са “над”нормалното тегло. Все пак, реалността е, че:

Една от всеки пет жени на възраст между 20 и 34 е с поднормено тегло.

40% от над 19-годишните жени са на диета, въпреки че са в диапазона на нормално или поднормално тегло.

80% от 18-годишните момичета са на диета.

Очевидно не всички ограничаващи храненето си го правят, защото “са дебели”или с наднорменно тегло.Те просто се чувстват “пълни”, което води до негативни чувства вътре в телата им и не само.

За съжаление, поради факта че слабостта е фетиш в наща култура, повечето жени автоматично са склонни да вярват, че слабостта = привлекателни, успешни, в контрол, здрави, и популярни, и че закръглеността = извън контрол, непривлекателни, мързеливи, със слаба воля и т.н.

Разбира се, това не е вярно. Много слаби жени са недоволни, нещастни и непопулярни. Много зкръглени жени са умни, привлекателни, успешени, здрави и популярни. Тези атрибути не идват при нас автоматично в зависимост от нашите физическа форма и размер. Те се определят от много неща, като например силно самочувствие на базата на това, което можем да постигнем и как ние ценим себе си и другите.

Но все пак ние се подлагаме на ограничителни диети за отслабване. Защо?

Социален натиск да се стремим към слабост

Заливат ни с информация и ни казват, че ние можем “да проткрием нашия живот” чрез създаване на нашия външен вид. За жените, по-специално, това обикновено е под формата на диета. Когато се чувстваме необичани, неефективни, извън контрол, ние се опитваме да си върнем контрола. Ако не са добри стратегиите ни за справяне, които да ни позволяват да разберем в какво е основният проблем, и как бихме могли да се справим с него, след това ние сме склонни да изместим нещастието си върху телата ни. И ние се чувстват пълни. Така че решаваме да отслабнем, за да се чувстваме по-добре. Понякога се подлагаме на диета, защото вярваме, че това ще се подобри нашето здраве. А понякога самозаблуждаваме себе си, че това е истинската причина, а не желанието ни да изглеждаме “по-добре” и отричаме симптомите характерни за Хранителните Нарушения.

Истината е че много често неудовлетвореността от неуспешното спазване на диети и нереалното постигане и още повече запазване в дългосрочен план на „идеално тегло”, са една от основните причини и отключва и фактори за начало и разпространение на Хранителни НарушенияАнорексия, Булимия, Склонност към Преяждане и некласифицирани такива, като Емоционално Хранене, Зависимост от Храна и много други.

 

Leave a Reply