Могат ли новогодишните цели да предизвикат хранителни разстройства?

Могат ли новогодишните цели да предизвикат хранителни разстройства?

Новата година често носи размисъл за изминалата година и желание за промяна към по-добро през следващата. Тя също често носи натиск за поставяне на нови цели и по-високи стандарти и е почти невъзможно да проведете разговор с някого, без той да попита какво искате да постигнете през новата година. Проучванията показват, че по-голямата част от новогодишните цели се фокусират върху загуба на тегло и влизане във форма, което може да бъде проблем за хората, които се борят с хранително разстройство или са изложени на риск от развитие на хранително разстройство. Освен това, често заради тези цели (още наричани “резолюции”), създаваме навика да се заемаме с нещо ново в началото на годината, което ни е трудно да продължим да спазваме през следващите месеци. Защо е така и дали това е нещо полезно за тези, които се възстановяват от хранителни разстройства?

Рецидив след задаване на новогодишна цел

Поставянето на цели, които искаме да постигнем през новата година, изглежда ефективно на теория и обикновено произлиза от искреното желание да направим положителна промяна в живота си. Резолюциите и целите обаче изискват план за действие и реалистични методи за постигане на напредък. За тези, които се възстановяват, новогодишните често отричат ​​процеса на излекуване от хранително разстройство и могат неволно да попречат на напредването по пътя към възстановяването. Например, човек в процес на възстановяване може да реши „Няма никога вече да имам друг епизод на преяждане“ или „Няма да се прочиствам след хранене“. На пръв поглед тези твърдения могат да звучат сякаш могат да подпомогнат мотивацията за поддържане на възстановяване. Реалността на възстановяването на хранителните разстройства е, че рецидивите се случват и е изключително важно да признаете рецидивите, да ги приемете и незабавно да потърсите лечение. Рецидивът през новата година, след като вече сте задали своята цел, не е необичаен и е част от вашето възстановяване. Най-важното за успешното справяне с рецидива е търсенето на помощ и практикуването на грижа за себе си. Поставянето на цели, които не са реалистични, може да доведе до много препятствия във вашето възстановяване. Високите и нереалистични цели може да изглеждат като страхотна идея, но когато се приложат на практика, те могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Поставяне на реалистични цели за Нова година по време на възстановяване от хранителни разстройства

Резолюциите често изискват перфекционизъм – опасна тенденция за онези, които се възстановяват. Опитайте да замените перфекционизма с гъвкавост и да си поставяте цели, които могат да ви помогнат да успявате по време на възстановяването си, вместо да се препъвате. Някои реалистични цели за Нова година включват:

 

  • Да се срещате редовно със своя терапевт или диетолог 
  • Присъединяване към група за подкрепа при възстановяване от хранително разстройство или ако вече сте в такава, опитвайте се да участвате повече
  • Доброволчество
  • Да се ​​научите как да поставяте себе си на първо място
  • Практикуване на грижа за себе си
  • Да приемате живота стъпка по стъпка
  • Да се научите как да бъдете  по-търпеливи със себе си
  • Създаване на нови приятели, които ви подкрепят

Обърнете внимание, че тези цели не са черно-бели, което означава, че не са обвързани със строго определена продължителност или друга цифра. Много новогодишни цели се категоризират чрез извършване на определено количество дейност за определен период от време. Примерите включват упражнения за един час на ден, 3 дни или седмица, ядене на определен брой калории всеки ден или спестяване на определена сума пари всеки месец. Задаването на черно-бели цели е по-вероятно да доведе до неуспехи, отколкото до постижения. Вместо да задавате черно-бели стриктно определени цели, задайте такива, които нямат конкретна продължителност. Пример може да бъде спестяване на повече пари или посещение на повече терапевтични сесии. Като нямате конкретен набор от числа, е по-вероятно да постигнете успех и да се почувствате успешни, особено по време на процеса на възстановяване от хранително разстройство. В крайна сметка целта на новогодишната резолюция е да живеем по-добър живот.

 

 

Екипът от специалисти към Асоциация Уникал организира Кампания “Превенция на Хранителни Нарушения Есен 2020”

Можете да бъдете полезни на себе си и вашите близки като научите повече за инициативите, ресурсите за подкрепа, инструментите за диагностика, статистиката за хранителните нарушения, терапевтичните подходи и възможностите за обучение за оказване на помощ на засегнатите лица и близките им.

Очакваме Ви да се Включите в Кампанията за Превенция на Хранителни Нарушения, Посредством Споделянето на Поста ни с Кръговете си от Приятели или Познати в Социалните Мрежи, на линка: https://tinyurl.com/yyvomery, Защото Споделянето е Грижа!

Благодаря за възможността да се обучавам в Академията!

Да е с мое темпо и в удобно за мен време, е чудесно. Така слушах, четях, обмислях и пишех.

Материалите, елегантно и ненатрапчиво, дават изключителна насока и ориентация в материята.

Н.Д.

София

Материалът е интересен, поднесен достъпно и лесно смилаем.

За мен най-ценното, което си взех е това, не съм сигурна, че мога да се нарека  още интуитивно хранеща се, но съм на път да стана такава. От самото начало – вече 3 месеца, следвам стъпка по стъпка принципите и правилата на Интуитивното Хранене.

М.Н.

Хасково

УНИКАЛ е официален международен клон и оторизиран обучителен партньор- Designated Educational Affiliate in Bulgaria на международната организация за професионалисти при хранителни нарушения iaedp™, с председател и член на борда на директорите към iaedp™ д-р Елисавета Павлова, която е и основател и обучител на УНИКАЛ.

Като курсисти на Асоциация УНИКАЛ, получавате изключителни възможности за професионално развитие и множество ползи. Станете партниьори в мрежата на Асоциация Уникал и академия “Емоции и Хранене”.

Запишете се, за да получавате новини за нашите събития и информационни бюлетини!

Обучител е д-р Елисавета Павлова, която е Основателка на Асоциация УНИКАЛ, д-р по Психология, Специалист при Хранителни Нарушения, лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти IAEDP, с над 12 год. терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, притежаваща специален Лиценз от Американските Изследователски и Образователни Организации предоставили  част от семинарните обучителни материали в това обучение.

За контакт директно с д-р Елисавета Павлова, моля изпращайте имейлите си на: elisaveta.pavlova.phd@gmail.com
Тел. за връзка: 0897 621 607

*Поради високата ни ангажираност, предпочитаме да ни изпращате имейли!

При въпроси и за записване ни пишете имейл на: bia.unikal@gmail.com изпращайки и телефонният си номер за обратна връзка.

Запитвания и заявки относно обучения, уебинари и курсове за професионалисти и студенти, ни пишете на: student.unikal@gmail.com

При въпроси относно Партньорската ни мрежа, ни пишете на: unikaled@gmail.com

Тел. за връзка:  +359 897 621 607 или 0878-205 221

Сертификация и курсове. 

Leave a Reply