2. Отговорът на всички проблеми е в „проклетата храната”

 Митове за нарушенията в храненето

 

 Статия взета от:

 По-долу е списъка на най-често срещаните митове за хранителни разстройства.

2. Отговорът на всички проблеми е в „проклетата храната”

 Мисленето, че вие не се нуждаете от терапия за да се възстановите от хранително разстройство, а просто трябва да се храните и да спрете прочистващите поведения (повръщане, лаксативи, диуретици или прекомерни упражнения) НЕ Е ВЯРНО.

Хората мислят, че възстановяването е свързано единствено с правилното хранене, но основните причини за хранителните нарушения и така наречените „лоши хранителни навици” са психическите и емоционални разстройства. Не може да се поправи поведението свързано с храненето, ако не се разкрие какво се случва вътре в нас.

Хранителните нарушения са психични заболявания. Причините са които са различни и включват депресия, проблеми в семейството, ниско самоуважение, гняв, обществен натиск, налаганите от медиите модели за красота, липса на знания за храненето и т.н. Редуцираното хранене и булимията имат сходни ефекти върху мозъка като вид зависимости. Мозъка се „пристрастява” към калорийния дефицит. Хранителното поведение може да породи отказ, които да доведе до тревожност, депресия, раздразнителност, обезводняване и електролитни нарушения, както и суицидни мисли.

Зависимостта към храната при тези хора е подобна като при пристрастяването към хероин, за това те се нуждаят от подкрепа!

Leave a Reply