Негативна ли е самооценката на тялото ви?

Негативна ли е самооценката на тялото ви?

Образът на тялото ви зависи от възприятието – как виждате себе си в огледалото и в ума си. Той невинаги се основава на факти или на реалността. Хората, имащи проблеми с усещането за собственото си тяло, често са недоволни от начина, по който изглеждат, заради ниско самочувствие, невъзможни стандарти, безпокойство и тревожност.

Психолози и лекари откриват лошите схващания за външния вид с помощта на следните признаци:

Прекалената загриженост за теглото, фигурата и външния вид като цяло

Хората, които не възприемат добре външността си, се съсредоточават най-вече върху това как изглеждат. Те отхвърлят важността на личността, характера и стойността на постиженията. Вместо това вярват, че това как изглеждат е най-важното нещо за тях и те не се вписват по своите невъзможни стандарти. Прекалената загриженост за теглото, фигурата и външния вид може да се срещне при хора, които или се оглеждат постоянно в огледалото, или го избягват. Освен това се среща и при хора, които непрекъснато следят теглото си и обсъждат неспирно външния си вид.

Сравнение

Сравнявате ли това как изглеждате вие и как изглеждат другите? А усещате ли, че вашите недостатъци ви пречат да бъдете толкова добри, колкото са и те? Да използваш другите хора като стандарт за красота и да се определиш като различен и недостоен също е индикатор за невъзприемане на образа и формите на тялото. Сравнението може и да включи мисълта, че не може да се мерите с рекламите и стандартите, изложени в социалните мрежи.

Самосъзнание и срам

Да се стесняваш относно това как изглеждаш, защото си мислиш, че не е добре като останалите, може да доведе до чувство на срам. Прекалената загриженост и постоянното сравняване могат да навредят сериозно на самооценката. Срамът от собственото ви тяло може да доведе до срам и мисли кой и какъв сте вие като човек.

Изолация и депресия

Когато не възприемате добре външността си, това може да доведе до самоизолация от другите около вас. В резултат на това ще искате да избегнете ситуации, които ви карат да правите сравнения и да се чувствате недостойни и непълноценни. Изолацията на свой ред може да предизвика депресия, защото хората сме социални същества и се нуждаем от общуване и подкрепа.

Нездравословна загуба на тегло

Постоянното безпокойство относно теглото, формите и размерите на тялото могат да доведат до нездравословни практики, чрез които да промените начина, по който изглеждате. Гладуването, използването на лаксативи и прекаляването с упражненията са индикатор за лошо възприемане на тялото такова, каквото е. Загубата на тегло може да ви помогне да се почувствате по-добре, но само ако резултатите са постигнати здравословно.

Пренебрежителни коментари към себе си

Как говорите за себе си? Хората, които не харесват начина, по който изглеждат, често говорят пренебрежително за себе си и за външния си вид дори когато коментарите не са добре обосновани. Те може неспирно да се оплакват от теглото си или от липсата на контрол, защото са качили някой друг килограм. Със спадането на самооценката може да  правят подобни коментари и за способностите си, не само за външния вид. Те смятат, че външността и себестойността се припокриват.

Чувство на личен провал

Понеже отрицателната загриженост за външния вид може да доведе до ниска самооценка, хората, които не възприемат своя образ на тялото, често се чувстват сякаш са се провалили в живота. Вместо да се учат как да се развиват и усъвършенстват, те се изолират от възможностите за успехи и постижения. Без значение колко добри са техните умения, те позволяват на изкривената си представа за външния вид да постави граници пред техните възможности, а това води до чувство на личен провал.

Хранителни разстройства

Проблемите с външността могат да доведат и до хранителни нарушения. В опитите си да променят начина, по който изглеждат, някои хора могат да развият нарушения като анорексия, булимия или неконтролируемо хранене. Лекарите предупреждават, че това са психологически състояния, които изискват както физическа, така и психическа помощ и съответно лечение. Физическите ефекти от тези нарушения повишават риска от други здравословни проблеми и дори могат да доведат до смърт.

Ако се разпознаете в някое от тези описания, време е да потърсите професионална помощ. Свържете се със специалист обучен в работа с хранителни нарушения за професионална оценка и препоръки за лечение. Лошото възприемане на външния вид може да унищожи и погуби живота ви.

 
 
 

Благодаря за възможността да се обучавам в Академията!

Да е с мое темпо и в удобно за мен време, е чудесно. Така слушах, четях, обмислях и пишех.

Материалите, елегантно и ненатрапчиво, дават изключителна насока и ориентация в материята.

Н.Д.

София

Материалът е интересен, поднесен достъпно и лесно смилаем.

За мен най-ценното, което си взех е това, не съм сигурна, че мога да се нарека  още интуитивно хранеща се, но съм на път да стана такава. От самото начало – вече 3 месеца, следвам стъпка по стъпка принципите и правилата на Интуитивното Хранене.

М.Н.

Хасково

УНИКАЛ е официален международен клон и оторизиран обучителен партньор- Designated Educational Affiliate in Bulgaria на международната организация за професионалисти при хранителни нарушения iaedp™, с председател и член на борда на директорите към iaedp™ д-р Елисавета Павлова, която е и основател и обучител на УНИКАЛ.

Като курсисти на Асоциация УНИКАЛ, получавате изключителни възможности за професионално развитие и множество ползи. Станете партниьори в мрежата на Асоциация Уникал и академия “Емоции и Хранене”.

Запишете се, за да получавате новини за нашите събития и информационни бюлетини!

Обучител е д-р Елисавета Павлова, която е Основателка на Асоциация УНИКАЛ, д-р по Психология, Специалист при Хранителни Нарушения, лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти IAEDP, с над 12 год. терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, притежаваща специален Лиценз от Американските Изследователски и Образователни Организации предоставили  част от семинарните обучителни материали в това обучение.

За контакт директно с д-р Елисавета Павлова, моля изпращайте имейлите си на: elisaveta.pavlova.phd@gmail.com
Тел. за връзка: 0897 621 607

*Поради високата ни ангажираност, предпочитаме да ни изпращате имейли!

При въпроси и за записване ни пишете имейл на: bia.unikal@gmail.com изпращайки и телефонният си номер за обратна връзка.

Запитвания и заявки относно обучения, уебинари и курсове за професионалисти и студенти, ни пишете на: student.unikal@gmail.com

При въпроси относно Партньорската ни мрежа, ни пишете на: unikaled@gmail.com

Тел. за връзка:  +359 897 621 607 или 0878-205 221

Сертификация и курсове. 

Leave a Reply