Харесвате ли себе си?

Харесвате ли себе си?

Колко често си мислите: „Иска ми се да мога да променя това в себе си.“ или „Защо не мога да бъда по-добър в това?“ Ако постоянно търсите начини да подобрите външния си вид или личността си, да подобрите уменията си или да се усъвършенствате, може би е време да се замислите доколко всъщност се харесвате.

Когато прекарвате по-голямата част от времето си в мислене за това какви бихте могли да бъдете, вместо да сте доволни от това, което сте в момента, има голяма вероятност да ви липсва състрадание към себе си. И когато се чувствате по този начин, това означава, че не ви е приятно със себе си или не се приемате такива, каквито сте. Това, за съжаление, е признак за ниско самочувствие.

Защо е важно да харесвате себе си?

Ако имате добро самочувствие, това означава, че приемате себе си точно такъв какъвто сте, а не какъвто може да бъдете някой ден. Високата самооценка не означава, че понякога не можете да бъдете критични към себе си или че никога не трябва да се развивате и променяте. Но наличието на високо самочувствие означава, че сте способни да бъдете щастливи такива, каквито сте, заедно с недостатъците си, и че осъзнавате, че животът е растеж и промяна, а не перфекционизъм.

Приемането на себе си е важна част от вашето психическо благополучие. То е силно свързано с разбирането на самия себе си, способността да се съпреживявате с другите и да имате пълно  спокойствие. Когато сте в състояние да премахнете ограниченията, вие залагате на любовта, която изпитвате към себе си, можете да приемете себе си такъв, какъвто сте, с недостатъците си и всичко останало.

Когато не можете да приемете себе си и вече не се харесвате, е по-вероятно да се чувствате постоянно тревожни. Също така е много вероятно да се притеснявате за недостатъците си, да избягвате обстоятелства, които могат да разкрият вашите предполагаеми недостатъци, или срамежливо да избягвате връзките.

Да се харесваш, означава да не отделяш твърде много време за размишляване върху грешките или неуспехите си, което пък значи, че можеш по-лесно да отскочиш назад, когато се сблъскаш с препятствия. Приемате, че всички ние имаме силни и слаби страни и вие правите всичко възможно, за да бъдете най-добрият човек, когото познавате.

Откъде идва омразата към себе си?

Независимо дали го наричате омраза към себе си, или отвращение от себе си, когато не се харесвате, това силно повлиява върху вашето психическо и емоционално здраве. Но откъде идват тези усещания? От самото начало ни учат какво да ценим и в какво да вярваме в живота си. Когато в млада възраст възприемем идеята, че сме недостойни за любов или щастие, това често води до чувство на омраза към себе си по-късно в живота.

Тези ранни преживявания действат подобно на камъните, когато се търкалят по хълма. Те набират сила по пътя, събирайки още „доказателства“ за вашите недостатъци или недостойнства, затвърждавайки в съзнанието ви причините, поради които не трябва да се приемате или да се харесвате твърде много. И с течение на времето става все по-трудно да се отърсите от тях, тъй като скалата е станала твърде голяма, за да я придвижвате сами.

Да се научите да харесвате себе си

Ако искате да се научите да се приемате такива, каквито сте, трябва да спечелите уважението си. Трябва да превъплътите своите ценности и вярвания, като живеете живот, който илюстрира характеристиките, които най-много цените. Вашето самочувствие се основава на вашите вътрешни качества и черти, а не на това, което се вижда отвън. Фокусирайте се върху тяхното развитие, а останалото ще си дойде на мястото.

Отнасяйте се добре и с другите. Грижете се за другите и скоро ще забележите, че се чувствате по-добре в своята кожа. Когато се фокусирате върху нуждите на другите, вие започвате да слушате също и своите основни нужди.
Да се научиш да се харесваш, означава да развиеш способността да приемаш. И когато приемете това, което сте, ще отворите вратата към възможности, които само високото самочувствие и любов към себе си могат да отключат.

Благодаря за възможността да се обучавам в Академията!

Да е с мое темпо и в удобно за мен време, е чудесно. Така слушах, четях, обмислях и пишех.

Материалите, елегантно и ненатрапчиво, дават изключителна насока и ориентация в материята.

Н.Д.

София

Материалът е интересен, поднесен достъпно и лесно смилаем.

За мен най-ценното, което си взех е това, не съм сигурна, че мога да се нарека  още интуитивно хранеща се, но съм на път да стана такава. От самото начало – вече 3 месеца, следвам стъпка по стъпка принципите и правилата на Интуитивното Хранене.

М.Н.

Хасково

УНИКАЛ е официален международен клон и оторизиран обучителен партньор- Designated Educational Affiliate in Bulgaria на международната организация за професионалисти при хранителни нарушения iaedp™, с председател и член на борда на директорите към iaedp™ д-р Елисавета Павлова, която е и основател и обучител на УНИКАЛ.

Като курсисти на Асоциация УНИКАЛ, получавате изключителни възможности за професионално развитие и множество ползи. Станете партниьори в мрежата на Асоциация Уникал и академия “Емоции и Хранене”.

Запишете се, за да получавате новини за нашите събития и информационни бюлетини!

Обучител е д-р Елисавета Павлова, която е Основателка на Асоциация УНИКАЛ, д-р по Психология, Специалист при Хранителни Нарушения, лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти IAEDP, с над 12 год. терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, притежаваща специален Лиценз от Американските Изследователски и Образователни Организации предоставили  част от семинарните обучителни материали в това обучение.

За контакт директно с д-р Елисавета Павлова, моля изпращайте имейлите си на: elisaveta.pavlova.phd@gmail.com
Тел. за връзка: 0897 621 607

*Поради високата ни ангажираност, предпочитаме да ни изпращате имейли!

При въпроси и за записване ни пишете имейл на: bia.unikal@gmail.com изпращайки и телефонният си номер за обратна връзка.

Запитвания и заявки относно обучения, уебинари и курсове за професионалисти и студенти, ни пишете на: student.unikal@gmail.com

При въпроси относно Партньорската ни мрежа, ни пишете на: unikaled@gmail.com

Тел. за връзка:  +359 897 621 607 или 0878-205 221

Сертификация и курсове. 

Leave a Reply