Стратегии за включване на упражнения при възстановяване от хранителни нарушения

 

Стратегии за включване на упражнения при възстановяване от хранителни нарушения

В тази интересна статия регистрираният диетолог Кейти Харви започва разговор за упражненията и възстановяване от хранителни разстройства. От самото начало тя признава, че има много неизвестни неща по тази тема и затова упражненията често са пренебрегвани при планирането на лечение на разстройство на храненето. Харви твърди, че “добре изпитани, базирани на научни изследвания протоколи, наистина не съществуват, особено за амбулаторната обстановка, където повечето хора ще прекарат по-голяма част от времето си в процеса на възстановяване. ” Тя казва, че тъй като има малко солидни доказателства, клиницистите трябва да използват своята мъдрост и интуиция и да работят заедно с клиента.

Харви цитира проучвания, които са установили, че дори преди да се прояви хранителното разстройство, може да възникне “дисфункционално” поведение на упражняване. В такива случаи е нужно упражненията да се спрат. Харви цитира статистически данни, показващи, че рецидив се очаква при връщане към упражненията в рамките на първите три месеца след напускане на болницата. Необходими са повече изследвания на тази тема, но клиницистите трябва да бъдат предпазливи и понякога трябва да препоръчват да се избягва упражняването до пълното възстановяване. Харви признава, че съществуващото изследване е насочено предимно към млади жени с анорексия, които са били хоспитализирани или които са в програма за домашно лечение. Това изследване не се отнася за другите случаи, като склонност към преяждане, които се диагностицират по-често.  Тези хора могат да имат трудности по отношение на упражненията, с които се занимават спорадично в зависимост от това дали се опитват да бъдат “добри” или прекаляват с приема на храна.

Според Харви, хората в по-големи тела могат да развият “синдром на съпротива срещу упражненията “. Този умствен и емоционален блок може да дойде след прилагане на многократните съвети да се упражнявате, за да сте здрави и да отслабнете. Харви няма отговор как да се помогне на тези хора да се помирят с упражненията. Харви отбелязва, че не е песимист. По-скоро нейната цел е да “рисува реалистична картина за това къде е науката в нашата област около тази тема. “Все още има много неясни неща и тези, които се борят с упражняване и разстройство на храненето, трябва да знаят, че няма “правилен начин”, по който да се процедира“.  Работата с лекар, терапевт и диетолог като част от лечебен екип може да доведе до правилна насока в процеса на възстановяване.

Харви предлага някои съвети за тези, които се възстановяват от хранително разстройство и искат да се упражняват. Тя предлага да си починете от упражненията и да забележите чувствата или дискомфорта, които възникват. В допълнение, тя вярва, че мисленето за упражненията като движение и активното премахване на мислите за изгорените калории може да преосмисли отношението към упражненията. И накрая, тези, които се занимават с упражнения по време на възстановяването от хранителни разстройства, трябва да са наясно с мислите, убежденията и страховете си относно упражненията.

Харви съветва: “Когато извършвате някакво движение, останете напълно в тялото си, фокусирайте се върху усещанията и чувствата си в този момент. ”    

В заключение Харви ни напомня, че това е сложна тема, влияеща се от културните различия. Възстановяването на всеки човек и връзката му с упражненията са уникални и към всеки случай трябва да се подхожда индивидуално.

За да прочетете тази статия в нейната цялост, моля кликнете тук –https://www.edcatalogue.com/exercise-in-recovery/

Превела статията Константина Страхилова Янкулска – гр. Благоевград: Преподавател във ВУЗ и средни училища; Сътрудник в екип в Център за личностно развитие „Его“ – психологични консултации и семинари; Консултант по темите: „Поддържане на добро здравословно и физическо състояние чрез рационално и природосъобразно хранене“; Асоцииран Сътрудник в Сферата на Хранителни Нарушения“ и член на  IAEDP; Консултант в подхода Интуитивно хранене към Академия „Емоции и Хранене“; e-mail: k.yankulska@gmail.com

Leave a Reply