Нарушения в храненето и интернет

Pro-Ана, Pro-Миа и Pro-ХР сайтове

pro-ana

Когато интернет стартира в края на 1990-те години, всички видове онлайн групи започват да се развиват. Някои от тези групи стават известни като Pro-Ана, Pro-Миа и Pro-ХР съкратени за Pro-анорексия, булимия и Pro-хранителни разстройства. Тези термини се използват за описване на онлайн общности, в които се насърчават поведения и нагласи за хранителни разстройства. На тези сайтове потребителите са инструктирани и мотивирани да отслабнат, да бъдат част от онлайн общност на “елита”. Някои на пръв поглед приятелски и безпроблемни. Въпреки това, те могат да представляват сериозна заплаха за някои хора, не само защото насърчават поведение, водещо до хранително разстройство, а и заради изграждането на чувство за общност относно нездравословното.
Сега Pro-Ана съдържание се показва на много места и в по-разнообразни формати – от рода на блогове и сайтове за социални контакти. Все по-трудно е да се открият Pro-Ана сайтове. Много от тях са маскирани като положителни сайтове, където хората си помагат един на друг да отслабнат. Те се съберат под знамето на съвети и трикове за да отслабнете. Някои започват невинно, но бързо се спускат в истинска Pro-Ана. През юни 2010 г., изследователи от университета “Джонс Хопкинс” изследвали съдържанието на 180 сайтове, които са открити при търсенето на термини като “Про-Анорексия” и “Слаби и подкрепа.” 83% от сайтовете са съдържали предложения, подтикващи към поведение, водещо до хранително разстройство. Малка част предоставяли информация за възстановяване, но заедно с това и насърчавали към поведение, водещо до хранително разстройство. Противоречивата информация би могла да повлияе на невинни потребители на сайта, като деца, юноши и тези, които вече се чувстват изолирани.
Независимо дали те са откровено про-ана или едва доловимо“вдъхновение за слабост“, дори и най-малкото излагане на тези сайтове може да навреди на лицата в риск. Изследване доказва, че здрави момичета без история на хранителни разстройства, след 1.5 часа в про-Ана или про-Мия сайтове намаляват приема на калории на седмица. Някои участници, допуснати в сайта след получени техники и съвети, са със “силни емоционални реакции” до три седмици след проучване.

Характеристики на Pro-Ана, Pro-Миа и Pro-ХР сайтове
• Възвеличавам / обожавам снимки на изтощени или много слаби лица
• Храна и тегло са врагове
• Насърчават и преподават опасно поведение на хранене
• Насърчаване на слабостта на всяка цена, отрича сериозността на заболяването
• Настояват, че хранителните разстройства са възможности за избор, а не заболявания (каквито те са-психологически и медицински заболявания)
• Опит да се прикрие токсичността на тези сериозни заболявания

 

Осигурете безопасност на децата
Насоките за родители за безопасността в Интернет са написани от гледна точка на защита на детето от порнография. Някои от основните насоки, за защита на децата от про хранене сайтове разстройство. включват:

1. Покупка на добър софтуер за наблюдение, който ще ви позволи да блокирате определени уеб сайтове и проследяване на всеки уебсайт, който е посещаван.
2. Поставете компютърът на детето в общо помещение в дома си, за да наблюдавате дейностите, когато минавате покрай работещия компютър.
3. Задайте възрастово подходящи правила и насоки за използване на компютър от детето си.
• Обсъждане на тези правила с децата и поставяне на копие в близост до компютъра, за напомняне.
• Ако детето или тийнейджъра прекомерно употребяват онлайн услуги или бюлетини, особено късно през нощта, може да е знак, че може да има скрит проблем.
4. Обърнете внимание на хората, с които децата ви говорят онлайн.

 

Литература

1 Borzekowski, DLG, С. Шенк, JL Уилсън, Р. Пийбълс. 2010. д-Ана и д-Миа: A анализ на съдържанието на про-хранене уеб сайтове разстройство на здравето. American Journal по публична. 100: 1526-1534.
2 Jett, С., DJ Лапорт, Й. Wanchisn. 2010. Въздействие на експозицията на про-сайтове хранене разстройство на хранителното поведение в колежа жените. Европейския нарушения в храненето мнение.

 

Leave a Reply