Пътеводител за разговор със засегнат от ХН

 

Съсредоточете се върху чувствата и взаимоотношенията, а не върху теглото и храненето.

Кажете на лицата засегнати от ХН, че вие сте загрижени за здравето им, както и по отношение на личния им живот.
Помнете, нарушенията в храненето са често вик за помощ, и засегнатите от ХН ще оценят това че знаете и че се притеснявате.
-Не коментирайте как изглеждат. Те са вече твърде наясно с телата си. Дори и да се опитвате да им правите комплимент, коментари за външния вид теглото това само ще засили манията за тялото и теглото.
-Опитайте се да бъде положителни.

Помислете за неутрални, удобни места и часове, за да обсъдите тези въпроси. 

Опитайте се да изразите чувствата си на загриженост или безпокoйство за тях. Опитайте се да не сте отрицателни в използваните от вас изрази.
Например:
Вместо да кажете: “Защо правиш това с мен?”
Кажете: “Това е трудно и за двама ни, така че нека се опитаме да го обсъдим.”
Вместо да кажете: “Ти можеш да контролираш/ да спреш това, ако искаш, иначе аз ще го спра”.
Кажете: “Знам колко трудно е за теб. Нека поговорим за това как може едновременно да намерим начини за да направим нещата по-добре.”
-Намерете начин да запазите спокойствие, фокус и уважение по време на трудни разговори.

Бъдете твърди и последователни.

Например, знаете как ще реагират, когато засегнатите лица искат да пропуснат хранене или да се хранят сами, или когато се ядосвате, ако те настояват да се хранят само със своята “специална” храна. Избягвайте борби за хранене.
-Не искайте, те да се променят. Не критикувайте хранителните им навици. Хората с хранителни разстройства се опитват да бъдат под контрол. Те не се чувстват в контрол на живота си. Опит за трик да ги принудите да се хранят може да влоши нещата.
-Разгледайте собствените си нагласи по отношение на храна, тегло, телесен имидж и размерите на тялото си.

Помислете за начина, по който лично сте (ако е така) засегнати от недоволства или явни критики по горе описаните.

-Окуражавайте засегнатите от ХН да помислят как хората в нашето обсебено от мания за слабост общество, са притиснати да изглеждат по определен начин, и как това се прави за да се чувстваме лошо вътре в себе си и да следваме нереалистични стремежи за слабост и физическа перфектност, които да служат за комерсиални цели и повече продажби в “разкрасяващите индустрии”.

Погрижете се за себе си

Виждайки някого, тези които обичате да се борят с хранително разстройство може да ви накара да се чувствате много уплашени, ядосани, разочаровани и безпомощни. Все пак, внимавайте да не ги обвинявате. Опитайте се да разберете, че хранителните нарушения представляват една от стратегиите за справяне на занимаващите се с болезнени емоции или преживявания.
Уверете се, че продължавате да се грижете за собствените си физически, емоционални и духовни нужди.

И не поемайте ролята на терапевт.

Опитайте се да получите известна подкрепа за себе си. Трябва да се грижите и за себе си, докато се занимавате с твой приятел/член на семейството и да искате да говорите със съветник, психолог или специалист който е компетентен в сферата на хранителните нарушения.
Не забравяйте, че засегнатите от ХН лица могат да се справят със свое собствено темпо. Не им налагайте своето.
Можете да ги подкрепяте и нежно да им давате информация. Можете да им помогнете в разглеждането на алтернативи.

Консултирайте се със специалисти квалифицирани в сферата на Хранителните Нарушения.

Ako сте родител или близък (любим, приятел) на застрашено / болно лице от хранително нарушение (ХН), или ако сте психолог, социален работник, медицински/здравен специалист, или учител работещ или контактуващ с родители, ви предлагаме Електронен формат на единственото по рода си в България, подготвено лично от Елисавета Павлова която е консултативен психолог и единственият в България сертифициран специалист при хранителни нарушения към Международната Организация за Професионалисти IAEDP- с 9 год. Опит/ 2 год. във Канада в сферата на ХН: Ръководство- за оказване на практична подкрепа за засегнати от хранителни нарушения със стойност 30 лв. За да поръчате Ръководството, моля изпратете имейл, за да ви изпратим банкова сметка на: bia.unikal@gmail.com

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Leave a Reply