3 Бр. на Бюлетин за засегнати от Хранителни Нарушения и Близките им

издаван от асоциация УНИКАЛ: http://www.bia-unikal.org

 

Ефективно адресиране на Хранителното Разстройство: Склонност към Преяждане или Хиперфагия и на опасностите от циклите в теглото

От Wendy Oliver-Pyatt, MD, FAED, CEDS 

Нека да дефинираме конфликта пред който сме изправени. Нашата култура поставя значителна важност  на външността ни и ние изпитваме натиска да бъдем неестествено слаби.

Ниска телесна мазнина се отъждествява с “подходяща”, който по някакъв начин е свързана с ”по-добра” или може би “по-достойна” или повече “под контрол”. Общество ни казва, че диета (дефинирана като ограничавана на калориен прием, и игнориране на вътрешните сигнали за глад) е на път да бъде погрешно изопачена като „по-здравословният начин“. В действителност, в нашата култура, гладът се приема за нещо отрицателно; ние плащаме пари за лекарства, за да потискат апетита ни! Ние сме бомбардирани с храна и ние не знаем какво да правим с нея. Линията на магазин за хранителни стоки казва всичко. От дясно има Кола, Спрайт,  бонбони а от отляво са „промитите или с премахнати недостатъци и изтънени изкуствено с методите на съвременната фотография модели с фалшиви тела и усмивки, които се взират в нас, оставяйки у нас чувство на неадекватност и срам.Така че ние минаваме на диета и ограничаване. И нашите намерения са добри, защото ние вярваме, че ще бъдем по-щастливи и по-достойни. Но тъй като майка ми каза веднъж: “Уенди, пътят към ада е постлан с добри намерения. ”Войната” по въпросите на затлъстяването е една от тези ситуации, когато идеята, че  пътя към ада е постлан с добри намерения, идва на ум. Пациентите със склонността към преяждане разстройство да живеят в една култура, в която ги е срам ако те са сред 70% от  пациенти, които са етикетирани като пациенти с наднормено тегло или затлъстяване. И така по-големият размер на човек в нашето общество поставя огромен натиск върху тези, които се случат да бъдат с по-големи размери, към диетата им ограничаването на техният калориен прием.

Нека започнем с някои факти. Според DSM-IV склонност към преяждане разстройство,

Се характеризира с няколко поведенчески и емоционални признаци:

 

• Повтарящи се епизоди на склонност към преяждане, възникнали най-малко два пъти седмично в продължение на шест месеца

 • Яденето на по-голямо количество храна, отколкото нормално по време на кратък период от време ( например в двучасов период)

• Липса на контрол над храната по време на по време на гуляй епизод (напр. усещане да не може да спре да яде или да контролира какво и колко много  се яде)

Епизоди склонност към преяждане, са свързани с три или повече от следните неща:

• Хранене, докато се изпита чувство за неудобна пълнота

• Яденето на големи количества храна, когато липсва физически глад

• Хранене, много по-бързо от нормалното

• Хранене сам, поради притеснение от това колко се изяжда

• Чувство на отвращение, депресираност или виновност след преяждането

В допълнение:

• Подчертан дистрес по отношение на склонността към преяждане също присъства

• Склонност към преяждане не е свързана с редовната употреба на неподходящи компенсаторни поведение (като прочистване, прекомерни упражнения и т.н.) и не не се наблюдава по време на булимия нервоза или анорексия нервоза.

Склонноста към преяждане е психично разстройство е червен флаг замедицински съвместно с разпространението на психологически усложнения, включително, но не ограничени до клинична депресия, пост-травматично стресово разстройство, разстройство с дефицит на вниманието и други сериозни психични заболявания. Тъй като това е сериозно психическо заболяване,  честата ‚рецепта“- да се мине на диета не само не помага, и е крайно неефективна мярка, но и води до засилване на симптомите на заболяването- то увеличаване броят на периодите на преяждане поради недостиг или ограничен прием на храна.Това е заболяване, което изисква интензивно мултидисциплинарно лечение, включително, но не се ограничават до пълен медицински преглед и психологическа оценка, психотерапия, управление на храненето.

 В допълнение, друга често срещана част от погрешната информация, която задвижва пациент да гуляй е, е общоприетото мнение в нашата култура, че хора, които са по-тежки консумират повече, отколкото останалата част от нас, и че ядат прекалено много. Това, разбира се, изпраща съобщение до тези пациенти с Хиперфагия да ядат по-малко, отколкото останалите хора. Това, което ние сме дошли да се разбере, е, че всяко тяло е различно, и загубата на тегло не винаги е свързано с това на прием на по-ниско ниво на калории. Има все повече и повече научни изследвания става достъпна за нас, за да ни помогнат да разберем как и защо това може да бъде случаят. Така, в резултат на добро лечение едно лице с Хиперфагия влиза в период на стабилно възстановяване, с общо подобрено настроение, перспективи, функциониране и без гуляй периоди или прекомерно хранене, и това новооткрито състояние на възстановяване не е свързано със загуба на тегло.Така че, когато един добронамерен човек казва хората с хиперфагия (които може да бъдат с по-голям размер), че те трябва да ядат по-малко, тъй като те ядат прекалено много, и че яденето по-малко ще ги направи по-тънки и по-здрави, това не е така (както науката и множеството изследвания доказват) и завършва с прекомерно хранене, което не е полезно за пациентите! В допълнение към смущаващите емоционални последствия, пациентите с Хиперфагия се характеризират и с още по-сериозни медицински последствия не само крайно опасни за тялото но и потенциялен летален изход.

Медицинските последици могат да включват (увреждане на сърцето и сърдечно-съдовата система, намалена костна маса, повишен риск от камъни в жлъчката, физическа слабост, депресия и импулсивност) може в действителност да бъде по-сериозни и животозастрашаващи от последиците от “трайното или хронично затлъстяване“, което е доказано в научни изследвания на запад. Война със затлъстяването може да бъде също толкова или дори повече считана за заклеймяване на теглото тъй като е за грижа за здравето. Но освен това, войната на затлъстяването води до подхранване на Диагнозите на Хиперфагия или Склонност към Преяждане. Как може да се счита това за здравословно?

 Copyright © 2012 от Уенди Оливър Pyatt, MD

 

Сърце до сърце: Приемане на тялото

Размерът на тялото е процес на приемане

Приемането на телата ни, в тяхното разнообразие от форми и размери, е трудна задача за всеки, в тази култура. Някой или нещо, което винаги ни напомня, че нашите тела не са мярка. Ние трябва да се противопоставим, да не се поддаваме на културното съобщение, че те са неприемливи, по скоро започнете процес на приемане на телата си, тъй като те са нашият собствен храм. Приемането на телата ни не е нещо, което се случва през нощта, само защото искаме да бъде така. Първата стъпка в този процес е да се каже, че сте готови да приемете тялото си, точно както е днес. След това съзнателно избираме хора, ситуации и действия, които подкрепят това решение.

Слабостта като предпочитание на нашата култура е произволно

 

Ако търсите най-предпочитаните видове тела през вековете, ще забележите, че предпочитанията на културата се променят периодично. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че тези предпочитания са произволни, което означава, че са били определени от капризите на модните дизайнери и от икономиката на здравеопазването и застрахователния сектор. Те нямат нищо общо с стойността ви в света. Винаги е имало дебели хора, тънки хора, хората винаги са били различни. Предпочитание за определен размер и форма на телата ни, не е свързано с реалното качество на живота ни.

Позитивни утвърждения (които да си повтаряте ежедневно):

• Тялото ми е живо движещо се чудо.
• Аз съм отражение на вътрешната и външната красота.
• Тялото ми е с идеалният размер за мен точно сега.
• Живея съвършен живот за мен точно сега.

Извадките са адаптирани от книгата Live Big (G?rze Books, 2008), 
oт Cheri Erdman.

 

Здравословното срещу „нормалното“ хранене – преди и сега

 

През трите десетилетия, през които съм преподавала и писала за проблеми свързани с храненето, съм забелязала промяна, не само в хранителните навици на американците, но и в ориентацията им към храната, теглото и здравето. През 1980 г., когато за първи път започнах да преподавам за “нормалното” хранене, рядко бях търсена за въпроси свързани с храненето, сега съм обсипана с въпроси за захар, мазнини, протеини, Омега 3 мастни киселини и други подобни, които съм засягала в курсовете си.  Аз съм изумена, колко много по-сложно се оказа разрешаването  на хранителните проблеми през деситилетията.

Дори условията са объркващи. “Нормално” и здравословно хранене – едно и също нещо ли значат? Ако не, как те се различават? Двете понятия съвместими или взаимно изключващи са? Едното по-добро ли е от другото? Въпреки, че хората може да предположат, че здравословното и “нормално” хранене са едни и същи, ТЕ НЕ СА. Целта на здравословното хранене е да се убедим, че с един прием на храна сме си набавили всички необходими вещества за организма – вдигане приема на храни с висока хранителна стойност и намаляване на приема на храни, които най-вероятно ще застрашат здравето ни. “Нормално” хранене, от друга страна, означава избор и консумация на храни в съответствие със съзнателните и интуитивни правила на апетита: 1) Яжте когато сте гладни, 2) Изберете храни, които ще отговорят на вашите потребности, 3) Яжте с осъзнаване и наслада, и 4) Спрете яденето, когато сте изцяло нахранени или доволни.

Мислете за това по този начин: Здравословното хранене учи, какво да ядем, а “нормалното” хранене учи как да ядем.

Хранителната информация на храненето е постоянно променяща се, тъй като изследователите откриват все повече и повече за ефекта на храната върху здравето и дълголетието. Например, казваха ни, че риба тон е здравословна, с ниско съдържание на мазнини, висококачествена храна, докато не дойде откритието, че може да съдържа високи нива на живак и трябва да се консумира умерено. Друг пример е как сме били обезкуражени от яденето на яйца, когато изследванията сочат увеличаване на “лошия” холестерол, но сега се оказва, че яденето на няколко яйца на седмица е полезно.

Въпреки че начина на хранене може да се промени, това как да се хранят хората е един безкраен процес. Правилата на “нормалното” хранене остават едни и същи, независимо дали ядете тофу или тирамису. Яжте, когато сте умерено гладни, когато тялото ви се нуждае от гориво, което предразполага да се наслаждавате на храната повече. Дъвчете храната старателно и нека тя стои по-дълго върху езика ви, така че вашите вкусови рецептори да свършат работата си за изпращане на сигнали към мозъка за ситост. Търсете удоволствие в храната дори и се хранете „съзнателно“. Спрете яденето, когато вече не сте гладни или когато усетите, че сте достигнали точката на удовлетворение.

Ако се опитвате да се храните, както за здраве, така и в съответствие с апетита си може да ви заболи глава. Причината, е че вие копнеете за бургер с пържени картофки, а гласчето в главата ви крещи: „О, не, всички наситени мазнини, ще запушат артериите ти, а това може да бъде дори смъртоносно“. Вие сте на път да се потопите в купа Cheerios удавяни в мляко и същия глас ви напомня, че все още не сте добавили две порции от плодове и зеленчуци според хранителната пирамида. Наистина се радвате на пълномасленото гръцко кисело мляко, но се тревожи за покачване на триглицеридите.

Непрекъснато чувам клиентите да се оплакват, че не мога да разберат как да се хранят здравословно и “нормално”. Тъй като те се чувстват принудени да правят и двете, и повечето се тревожат че правят едното без да правят другот. За съжаление, те са толкова затрупани с хранителна информация, че естествено са изложели на риск апетита си и способността да избират храни. Тази двойна вярност се усложнява още повече от трудността на отделяне на здравословното хранене от диетата. Когато ядете салата, то е защото искате да отслабнете, или защото тялото ви жадува листни зеленчуци? Когато си поръчвате риба в сметанов сос, то е защото ви е омръзнало всичко печено или имате истински йени за нещо, богато и остъро? Когато се откажеш от десерта, си наистина пълен или само се съобразяваш с калориите?

Друг начин, по който може да се обиркаш, е когато се разбунтуваш срещу приемането на здравословни храни. Много от моите клиенти са толкова уморени и болни от яденето на такива, за да бъдат високи и слаби, че те в крайна сметка се бунтуват и саботират своя напредък в “нормалното” хранене и тяхното здраве чрез игнориране на хранителни продукти и заглавията на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар, дори ако това не е, което тялото им жадува. Факт е, че с отричането на питателни храни днес, никога няма да си върнем всички вчерашни лишения. Това беше тогава и това е сега и е време да се помирим с миналото.

Ако сте ядосани за всички години, през които сте прекарали в диета, справете се с гнева си. Ако с отказа от толкова много храна сте преминали през чувството на тъга и съжаление. Ако чувствата ви са били насочени само към изготвянето на диета и сте били обсебени от мисълта да бъдете слаби- не се самонаказвате, не се чувствайте виновни. Добре, ти падна, но всичко през което премина беше необходимо, за да бъдеш слаб. Добре де, но всички ли трябва да сме такива?

Друг път яденето – “нормално” и здравословно може да бъде “всичко или нищо” начин на мислене, което е толкова характерно за нерегулирано хранещите се. Твърде често и естествена тенденция е, когато се сблъскат противоположни крайности е да се мисли по отношение на “или” вместо “и”, и се скача от една до друга крайност, а не се поглежда за начина, по който да се обясни или да се намери среден път. Заради всичките години прекарани в диети и преяждане, не се обръща внимание на апетита и храненето, а тялото е лишено от питателни храни.

Въпреки че няма твърди и бързи правила за това кога хората да се хранят за самото хранене и кога да се ръководят единствено от апетита си, има начини за намиране на яснота. Започнете, като си признаете, че сте в дилема, че сте объркани за това как да се храните “нормално” и здравословно. Може да има реакции към всеки процес от двете интелектуални и емоционални нива, ако сте често дръпнати в двете посоки – към апетита или храненето – ще трябва да се борите с този проблем и отново да се спирате. Откажете се да съдите себе си или начина си на хранене, а се впуснете в опознаването на по-големите проблеми -на това как се чувствате при хранене, или се погрижете за себе си. Вземете наблюдателна, а не осъдителена, позиция на вашите смесени чувства.

Разгледайте вашата гледна точка за диета и здравословно хранене – не това, което другите ти кават, а асоциирайте собствения си опит. Направете списък на вашите вярвания за диетични храни, после още една от вашите вярвания за здравословни храни. Как те са едни и същи? Как те са различни? Къде е припокриването? Дали паметта на хранителния режим обърква храните и задейства погрешно мислене, когато се храним здравословно? В такъв случай имате остаряла гледна точка върху конкретни храни. Храната не дава смисъл. Само вие можете да направите това.

Ако имате дълга история на диета, вие ще трябва да работите усилено, за да се поставите ново завъртене на здравословното хранене. Някои питателни храни може никога да не искате да ядете отново и това е добре. Може би няма да можете да понасяте мисълта за извара и фруктиера с плодове, но обичате зеленчуци и обожавате прясна риба. Така да бъде. Концентрирайте се върху питателни храни, които ви правят щастливи, а не върху тези, които ви напомнят за вашата диета.

Телата ни са направени да ядат “нормално” и мъдростта ни казва, че това е добра идея, в основни линии да ядате пълноценно. Въпреки това, когато започнете процеса на приключване на диетата си, може да се наложи да си поставите цел на хранене – здравословно задържано за известно време. Аз препоръчвам на клиентите си първо да направят храненето си “нормално”, преди да променят хранителния си режим към по-здравословен. Колко време ще отнеме? Обикновено от много месеци, да речем, по-голямата част на годината до няколко години. Продължителността на този процес не означава, че трябва да се изчака, за да се храните здравословно, докато сте в режим на “нормално” хранене, но че вие ??ще искате да си създадете “нормалните” хранителни навици, преди да добавите друг метод, често объркващ измеренията за хранене.

Към тази цел, обърнете внимание как се чувствате, когато ви се яде здравословно, включително дали все още мислите през призмата на крайно погрешната диетична призма на “добри” и “лоши” храни. Наблюдавайте себе си, говорейки за храна и правилните невалидни съобщения за себе си от себе си. Останете наясно, че спомените от вашата диета днес ще нарушат вашия опит за това как искате да се храните. Говорете с хората за техните борби с яденето, за здравето и апетита. Никога не се борете сами с хранителните проблеми, но с тяхна помощ се научете как да превърнете  здравословното хранене в “нормално”.

Създайте си собствена визия за”нормално” и здравословно хранене. Отделете време за визуализиране на храненето по начин, който отговаря и на двете цели. Напомнете на себе си, че тези цели са реалистични и изпълними и че те си принадлежат. По този начин ще си създадете усещане за цялостност на вашето хранене, интеграция на двата вида – удоволствие и гордост, знаейки, че можете да използвате храната, за удоволствие за непцето си и в полза на тялото си.

 

Leave a Reply