Безплатна линия за подкрепа на засегнати от нарушено хранене и близките им към Асоциация УНИКАЛ

Каква е целта на линията за директна връзка?

Безплатно изслушване, консултиране и насочване към ресурси за подкрепа за засегнати от хранителни нарушения или техните близки и приятели посредством  Линията ни за “Безплатно Изслушване и Подкрепа при Проблемно Хранене”.

Как мога да се свържа с линията?

За да се свържете с линията, ни пишете директно на FB страницата или ни изпратете имейл на associationunikal@gmail.com. Консултацията може да се извърши чрез имейл, по вайбър, на ФБ чат на страницата ни: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

анонимно по скайп на:  asociacia.unikal  или чрез друг удобен метод за комуникация, чрез който тренирани доброволци или обучаващи се курсисти ще имат възможността да Ви помогнат- активно да ви изслушат, консултират и насочат към ресурси и специалисти.

Как ще бъде проведена консултацията?

Консултацията може да е анонимна или не, както пожелаете. Тя ще бъде извършена в удобно за вас време спрямо нуждата ви и възможностите ни. Може да се извършва в различни платформи:
  • Фейсбук чатът със страницата ни
  • Вайбър
  • Скайп
  • Емейл

Кой участва?

Безплатната Линия е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), която е основател на УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към Онлайн Академията “Емоции и Хранене” на УНИКАЛ Институт и мотивирани добролци, ръководени от Координатора на Линията, Главният ни Координатор Александрина Димова и на остналите членове на екипа на УНИКАЛ.

Тук сме и искаме да ви подкрепим, потърсете ни!