Безплатен Едно Минутен Тест

Безплатен 1-минутен тест:

SCOFF Въпросник За Ранен Скрининг На Хранителни Нарушения

Скрининг въпросникът е много полезен инструмент за преценка на начална или изразена форма на хранителни разстройства.

Скринингът е валидиран през 2016 г. за българската култура от д-р Елисавета Павлова, която е консултативен психолог, създател на обучения и координиращ обучител в сферата на хранителни нарушения към УНИКАЛ Онлайн Институт: https://unikalonlineinstitute.com/

Внимателно прочетете твърденията.

След това запишете ДА или НЕ срещу всяко твърдение според това как то отговаря за вас:

1.Опитвате ли се да повръщате, ако се чувствате неприятно заситени?

2. Безпокои Ви мисълта, че не можете да контролирате количеството на храната, която консумирате?

3. Загубили ли сте повече от 6 кг тегло през последните 3 месеца?

4. Смятате ли, че сте с наднормено тегло, въпреки че другите казват, че сте с поднормено тегло?

5. Има ли мислене за храни/хранене, които доминират  или ви обсебват в живота Ви?

КЛЮЧ ЗА ВЪПРОСНИКА: The SCOFF Questionnaire

Скрининг въпросникът е полезен за оценка при съмнение за застрашеност от хранителни нарушения, където всеки положителен отговор (ДА) дава една точка.

След сумиране на общият брой точки:

Две или повече точки предполагат форма на хранително нарушение (ХН), което следва да се диагностицира допълнително по-задълбочено от специалист в сферата на хранителни нарушения или от психиатър.

ВНИМАНИЕ

Ако резултата ви от теста показва минимум 2 отговора ДА, ви предлагаме следните възможности за подкрепа:

  1. Да се свържете с Безплатната ни Линия за Анонимно Изслушване и Подкрепа на линка: https://tinyurl.com/yyhg5m5m;
  2. Да потърсите професионална подкрепа при сертифицирани специалисти в сферата на ХН на 2-та линка: https://tinyurl.com/yyqdcndx; https://tinyurl.com/y3tc5md4;
  3. Да си поръчате Задълбочена Онлайн Диагностика за Хранително Нарушение изпращайки имейл с Тема: Поръчка на Онлайн Диагностика на имейла на д-р Елисавета Павлова: elisaveta.pavlova.phd@gmail.com

Смъртността при заболяванията е 20% – по-висока дори от тази при зависимостите. Лечението през първите десет критични дни струва по 500-600 лв. на ден и може да се прилага само в университетските болници. 

Липсват достатъчно специалисти в страната, които са запознати с тежките хранителни разстройства и тяхното лечение. След изписването от болница младежите най-често се насочват към психиатрични отделения или болници, където се лекуват около 15 дни. За пълното им оздравяване обаче са необходими месеци специализирано лечение, което е изцяло за сметка на техните близки. 

Хората, боледуващи от булимия и анорексия, често се лутат с години, докато намерят обучен лекар, който да ги спаси. Някои от тези болни не доживяват това.

Екипът от специалисти към Асоциация Уникал организира Кампания “Превенция на Хранителни Нарушения Есен 2020”

Можете да бъдете полезни на себе си и вашите близки като научите повече за инициативите, ресурсите за подкрепа, инструментите за диагностика, статистиката за хранителните нарушения, терапевтичните подходи и възможностите за обучение за оказване на помощ на засегнатите лица и близките им.

Очакваме Ви да се Включите в Кампанията за Превенция на Хранителни Нарушения, Посредством Споделянето на Поста ни с Кръговете си от Приятели или Познати в Социалните Мрежи, на линка: https://tinyurl.com/yyvomery, Защото Споделянето е Грижа!

[INSERT_ELEMENTOR id="8363"]
[INSERT_ELEMENTOR id="8212"]
[INSERT_ELEMENTOR id="8323"]
[INSERT_ELEMENTOR id="8201"]
[INSERT_ELEMENTOR id="8082"]

Leave a Reply