Как да се освободите от “менталната диета”

В тази проницателна статия Робин Голдбърг /Robyn Goldberg/, Регистриран Диетолог и Специалист по хранене /RDN/, Сертифициран и Регистриран Диетолог по Хранителни Разстройства /CEDRD/, обхваща “диетичния манталитет ” и как да се освободите от физическите и умствени увреждания, причинени от диетите.

Със затоплянето на времето през пролетта и лятото, ние сме бомбардирани от вредни послания за придобиване на форма, работа върху телата ни за плажа и т.н. – януари е дори известен като “национален диетичен месец”.  Има натиск за промяна или “поправка” на телата ни, като тези хора претендират с: “това наистина работи” и “промених живота си”. Разбира се, тези послания твърдят това “без да се докосват до реалността на диетичното поведение и негативното въздействие, което може да има върху вашето умствено, емоционално и физическо здраве.”

Голдбърг обяснява, че диетите не работят (всъщност много хора наистина увеличават теглото си след диета) и как диетата може да причини повече вреда на вашето здраве всеки път, когато се ангажирате с нея.

Голдбърг пита дали сте забелязали, че при диета, консумацията на кофеин се увеличава? Намирате ли себе си раздразнителен, избухлив, уморен и по-малко социално ангажиран?  “Това е така, защото при диетите нашите мозъци страдат от липсата на различните микро и макронутриенти, от които се нуждаем.” Лишавайки се от въглехидрати, протеини и мазнини (неща, които идват от храната), ние се лишаваме  от енергията, от която се нуждаем.” Диетите също създават разстроено мислене, разстройство на храненето, хранителни правила и страх от различни храни и/или хранителни групи. Диетите причиняват повече вреда, отколкото полза, и дието-индустрията не споменава някои странични ефекти от диетите като загуба на коса, чупливи нокти, прекомерно суха кожа и липса на менструация. С благодарност, Голдбърг ни предоставя някои съвети как да избягваме диетичното поведение и да водим по-щастлив и по-здравословен начин на живот.

Първо, тя казва, че трябва да спрете да четете книги, списания или статии, които обсъждат как да промените тялото си. “Не допускайте място в съзнанието или живота си за публикации, които ви карат да се чувствате така, сякаш трябва да промените себе си.” Вместо това, четете за неща, които вие намерате за интересни или вдъхновяващи. След това се научете да обсъждате теми с приятели и колеги, които не включват храна или тегло. Това ще ви помогне да имате по-здравословни разговори, да стоите настрана от сравненията, негативното мислене и разговорите за телата на хората. Дори хората да имат добри намерения, те могат да бъдат погрешни или да са недобре информирани, или необразовани относно храна и здраве (дали са диетолози?).  Голдбърг също препоръчва да разучите как да развивате хобита и интереси, които ви стимулират. Искате да научите чужд език или да свирите на инструмент? Тези дейности могат да освободят нашите умовете, да увеличат познанията ни за света около нас и да не позволят да ни погълне следващата диета-прищявка. “Също така е важно да променим фокуса си, като насочим енергията  към грижа за себе си и нашите тела, вместо да се мъмрим и да се подлагаме на рестриктивна диета.“  Ако положим енергия наистина да се грижим за себе си, това ще ни позволи да се почувстваме по-добре. Някои важни аспекти на грижата за себе си включват достатъчно сън, фокусиране върху нашето психическо благополучие, създаване на здравословни граници с хора, които изчерпват енергията ни и нека вземем съзнателно решение за това, кое избираме да ядем, за да заредим телата си. Инвестирайте в себе си като човек и истинското ви Аз ще блести.

 За да прочетете тази статия в нейната цялост, моля кликнете тук

Голдбърг, Робин. Как да се освободите от  “Менталната диета“ . Ask About Food.com. Ask About Food.com, 2 май 2017 г. Уеб. 12 май 2017 г.

Превела статията Константина Страхилова Янкулска – гр. Благоевград: Преподавател във ВУЗ и средни училища; Сътрудник в екип в Център за личностно развитие „Его“ – психологични консултации и семинари; Консултант по темите: „Поддържане на добро здравословно и физическо състояние чрез рационално и природосъобразно хранене“; Асоцииран Сътрудник в Сферата на Хранителни Нарушения“ и член на  IAEDP; Консултант в подхода Интуитивно хранене към Академия „Емоции и Хранене“; е-mail: k.yankulska@gmail.com

 

Leave a Reply