ЕМОЦИОНАЛНО ХРАНЕНЕ

Емоционалното Хранене представлява практиката да се консумира огромно количество от храни-обикновенно така наречените „Храни за успокоение” или джанк фуд- в резултат на изпитани чувства, не на физически глад. Експертите изчисляват че 75% от преяжданията се приченяват от емоции.

Много от нас научават че има храни, които поне за кратко време осигуряват успокоение/блаженство или „комфорт на душата”. В резултат, ние често се обращаме към храната за да изцели душевните ни рани или да разреши нашите емоционални проблеми. Храненето става навик, който ни пречи да усвоим полезни умения, които биха ни помогнали ефективно да се справим с емоционалният си дистрес.

Депресия, скука, самота, хроничен гняв, напрежение, стрес, междуличностни проблеми, семейни проблеми или дисфункции, ниска самооценка и самочувствие могат да са в резултат на преяждане и нежелано наднорменно тегло.

Чрез идентифициране какво предизвиква нашето емоционално хранене-точно какви ситуации и какви емоции, ние бихме могли да използваме по-подходящи техники за менаджмент на емоционалните ни проблеми и да изкараме храната и качването на тегло извън уравнението.

Как бих могъл да определя стимулите за Емоционалното ми хранене? 
Ситуациите и емоциите, които стимулират емоционалното хранете попадат в една от следните 5 категории: 
• Социални. В присъствието на други хора. Например, ексесивното хранене може да е в резултат на окуражаването от околните да се яде обилно, хранене за да се получи одобрението на околните, спорене с околните, или чувство на неадекватност/неудобство около другите хора наоколо. 
• Емоционални. Хранене в следствие на чувство на скука, стрес, умора, напрежение, депресия, гняв, безпокойства или самота. 
• Ситуационни. Хранене заради желание за неизпускане на удобната възможност. Например, в ресторант, гледане на реклама на определена храна, минаване покрай Сладкарница. Емоционално хранене може също да се идентифицира с определени дейности, като гледане на телевизия, ходене на кино или спортни мероприятия и много други. 
• Мисловни. Хранене в резултат на негативна себе-оценка или намиране на извинения за да се храни човек. Например: само-упрекване заради липсата на желана фигура/тегло или липсата на воля. 
• Психологически. Хранене в следствие на физически стимули, като например в резултата на увеличено чувство на глад поради пропускане на хранене или хапване в резултат на главоболие или болка.

За да определите какво точно стимулира емоционалното ви хранене, си водете дневник – кога и какво хапвате – при какви ситуации, както и какви стресови ситуации предхождат такива хранения: емоции, мисли, настроения. Много скоро, ще започнете да откривате повтарящи се модели на емоционално хранене.

Как да промените навиците свързани с емоционално ви хранене? 
1. Старай се да идентифицираш стимулите още в самото начало; но това за съжаление не е достатъно да се прекрати неправилен навик на хранене. Обикновено за времето, през което вие свиквате да идентифицирате стимулите за емоционално хранене, храненето под въздейстие на определени ситуации се е затвърдило като навик, и сега се налага да преустановите навик. 
2. Да изработите алтернативи на емоционалното хранене е следващата стъпка. Когато започнеш да посягаш към храната в резултат на стимул, опитай някои от следните стратегии/активност вместо емоционално хранене: 
• Четене на добра книга или списание, слушане на приятна за вас музика 
• Отиване на разходка или на джогинг/бързо ходене в парк или край море/езеро/реката. 
• Взимана на гореща вана с пяна и ароматни капки в нея 
• Правене на дълбоко- дихателни упражнения- Коремно дишане/йогииско или от бойнитве изкуства 
• Игра на карти, дама, домино или шах 
• Раговор с позитивен/окуражаващ приятел 
• Вършене на домакинска работа, пране или градинска работа в двора
• Миене на колата 
• Писане на писмо, имейл или картичка по Интернет 
• Или направата на всякакв друга приятна или нужна дейност докато стремежа към компулсивно хранене отмине.

Какво да правите ако разсейването не помага ? 
Понякога разсейването или изработването и прилагането на практика на стратегии за контрол над стимулите за „вълчи глад” просто не са достатъчни за менъджмент на емоционалният систрес който води до емоционално хранене. За да можете по-ефективно да се спавяте с емоционалният дистрес, опитайте следните методи:

• Упражнения за релаксация- автогенен тренинг, себе-хипноза, записи със релаксиращи звуци и други. 
• Медитация- опитайте редовно да практикувате някоя от многото възможни и приятни за вас. 
• Индивидуална или групова терапия или консултации

С напредване на успешното прилагане на по-горе описаните техники, запомнете да възнаграждавате своите усилия и дори малки стъпки към прогрес в справянето ви с емоционалното хранене. Ние се стремим да повтаряме поведения, които са позитивно възнаграждавани, така че се награждавайте (с любими неща/дейности/малки подаръци), когато успеете да постигнете желаните от вас цели в контрола с храненето. Например: купете си харесаната блузка, направете си маникюр/прическа, идете на среща с приятелка, на театър, кино или концерт и т.н. Посредством само-награждаването вие увеличавате вероятността да поддържате дълготрайно своите ново-научени навици и да ги затвърждавате и за в бъдеще.

ОБРАТНО

Leave a Reply