Булимия нервоза

Булимия нервоза се характеризира с повтарящи се и чести епизоди на хранене на необичайно големи количества храна (например, сладки или високо калорични) и усещане за липса на контрол върху храненето. Тази склонност за преяждане е последвана от тип поведение, което компенсираща склонността, като например прочистване (напр. повръщане, прекомерна употреба на лаксативи и диуретици), пост и/или прекомерни упражнения.

За разлика от анорексия, хората с булимия може да попаднат в рамките на нормалното за тяхната възраст тегло. Но подобно на хората с анорексия, те често се страхуват от напълняване, искат отчаяно да отслабнат и са силно недоволни от тялото си, размер и форма. Обикновено булимичното поведение се извършва тайно, защото то често е придружено от чувство на отвръщение или срам. Преяждане и прочистване, цикъла обикновено се повтаря няколко пъти в седмицата(минимум 2 пъти). Подобно на анорексия, хората с булимия често имат съпътстващи психологически заболявания, като депресия, тревожност и/или проблеми, като злоупотребата с наркотични вещества. Много физически резултат от условията на прочистване са аспект на заболяването, включително и електролитни нарушения, стомашно-чревни проблеми, до проблеми свързани с устните кухини и зъбите.

Седем белега на булимия нервоза:

Склонност към преяждане, обикновено в тайна 
Повръщане след преяждане 
Злоупотреба с лаксативи, диуретици, хапчета за отслабване 
Отказът от глад или лекарства за предизвикване на повръщане 
Компулсивно упражняване 
Отоци на слюнчените жлези 
Скъсани кръвоносни съдове в очите

Булимия нервоза симптоми

1. Склонност към преяждане

Всички ние понякога преяждаме и тогава, това е съвсем нормално поведение. Така например в Деня на благодарността, всички сядат на масата за вечеря и вероятно си угаждат прекалено. Склонност към преяждане в булимия има определени характеристики, които го правят много по-различно. Тази склонност се определя от няколко характеристики: включително отнема по-голямо количество храна, отколкото повечето хора ще се хранят по време на същия период от време (наличието на хиляди калории) в рамките на кратък период от време (обикновено от 2 часа или по-малко). Той се характеризира и с чувството, че може да не спира или контролира храненето, придружено с физически или емоционален стрес.

2. Прочистване

След гуляй, лицето може да се чувства изпълнено от страх, вина или срам и необходимостта да се опита да унищожи това си поведение. Прочистването е начин да се компенсира преяждането. Прочистващите поведения идват в много форми: повръщане, като употреба на лаксативи или хапчета, глад или прекомерни упражнения. Важно е да се признае, че прочистването, рядко работи добре за загубата на тегло. Лаксативи и диуретици водят човек до загубата на вода, а не на тегло. Дори и повръщането изглежда неефективно, изследванията потвърждават, че 50-75% от калориите, вече са усвоени след хранене.

3. Прочистване възниква повече от 2 X седмично в продължение на поне 3 месеца

4. Понижен Телесен Имидж: Самостоятелна оценка и самочувствие, е прекалено повлияна от теглото и формата

Много хора в нашата култура са свързани с това как изглеждат, колко тежат или кои форми на части от тялото не им харесват. В булимия, има интензивна връзка между самоуважение и начина, по който изглежда тялото.

Ами теглото при булимия нервоза?

Теглото може да е нормално, поднормено или наднормено. За разлика от Анорексиците, които могат да бъдат идентифицирани по често с ниското си тегло, е по-трудно да се определи булимиците. Теглото може драматично да се мени, и големите промени може да са показател, че някой е развил хранително нарушение.

ОБРАТНО

Leave a Reply