4-ти Брой на Бюлетин за Специалисти и Студенти в сферата на Хранителните Разстройства

 

На Асоциация УНИКАЛ : http://www-bia-unikal.org

Блог: http://hranitelni-narushenia.blogspot.com/

Имейли: unikaled@abv.bg  или bia.unikal@gmail.com

 

Депресия и Диета

 

  1. Има ли нещо, което мога да направя с моята диета, за да помогна на депресията?

 Да, храната може да има огромно влияние върху това как се чувствате. Много от случаите на депресия се дължат на неправилно хранене, особено недохранването, ограничението на калории и видовете хранителни вещества, и ниското тегло. Често тези случаи на депресия се подобряват с балансирана разнообразна и с нормална за съответният индивид диета.

Много невротрансмитери на мозъка (т.е. допамин и норадреналин, които повишават настроението и енергията) са изградени от протеин или мазнини в диетата. Въглехидратите са необходими на организма за поддържане на нормални нива на серотонин. В храненето симптомите на заболяване, включително депресията, може да бъдат частично причинени от нарушена регулация на серотонин в мозъка. Ограничаването или прочистването (използвани като методи в рестриктивното хранене с цел намяване на теглото) може да нарушат баланса на невротрансмитерите в мозъка, или по-лошо да допренесат до развитието на депресия.

Видът на въглехидратите и сроковете на хранене, както и закуските също оказват влияние върху настроението и нивото на енергия. Ниските гликемични въглехидрати освобождават глюкоза по-бавно в кръвния поток, което ви дава продължително освобождаване на енергия, което предпазва от ниска кръвна захар и умора. Храните с нисък гликемичен индекс са: пълнозърнести храни, квасен хляб, боб, леща, нахут, сладки картофи и други видове зърнени храни, повечето плодове и зеленчуци, както и всички млечни продукти.

 

2. При всяко хранене човек може да оптимизира настроението и енергията си чрез комбиниране  на храни с нисък гликемичен въглехидрат с чисти протеини, плодове или зеленчуци, както и със здравословни мазнини (като зехтин, рапично масло, авокадо, олио от ядки, рапица или сланчоглед.) Храната трябва да се консумира приблизително на всеки 4-5 часа, като освен основните хранения жените се нуждаят от 2-3 междинни закуски на ден, а мъжете се чувстват добре с 1-2 закуски между основните 3 хранения на ден.

Избор на мазнини, с високо съдържание на омега-3 мастни киселини също може да подобри депресията. Тези храни включват: сьомга, сардини, риба тон (с високо съдържание на живак), херинга, камбала, Пинто и боб, орехи, семена от коноп, лен, рапично масло и продукти, направени с това. Американската психиатрична асоциация препоръчва консумацията на 1000 мг EPA / DHA на ден (сумата в 3 унции от дива сьомга), за да помогне на лечение на депресията, чрез храна и/или добавка от рибено масло.

Диетичните недостатъците на няколко витамини и минерали са свързани с депресия, включително и фолати (фолиева кисилина), тиамин, рибофлавин, ниацин, B-6, B-12, витамин С, калций, цинк, магнезий, селен и желязо. Най-честите препоръките са:да се вземат ежедневно мултивитамини и минерални добавки със 100% на RDA, а понякога и добавка Б-50. Консултирайте се с вашия диетолог или лекар, за да видите какво е най-доброто за вас.

За автора:

Diane Keddy, MS, RD, е регистриран диетолог с частна практика в Нюпорт Бийч, Калифорния.

 

Един нов поглед към Прекомерното Упражняване Сред AN Пациентите Новото внимание върху телесната температура е по-скоро от желание да се горят калории

 

3. Пациентът с Анорексия Нервоза (AN), който се упражнява прекомерно може да не се опитва да отслабне чрез изгаряне на калории, но вместо това може да реагира на глад, свързан с хипотермия, според изследователи в Холандия. И по-скоро от безпокойство или депресия, основната причина може да бъде стайната температура (AT), според резултатите от последното им проучване.

Експериментални модели на животни са показали, че в умерена дейност сред полу-изгладнели плъхове и мишки, както и прекомерна активност сред полу-изгладнели плъхове е свързано с ниски нива на мазнини, извлечен хормон, лептин (Biol психиатрия 2005; 58:165), модел, който също е сред пациенти с AN (J Clin ендокринолог Metab 2003; 88:5169 J Neural Предаване 2007; 114:1233). В първото проучване, предназначено да оцени ефекта на АТ на пациенти с д-р Olaia Carrera и изследователи в University Medical Center, Утрехт, Холандия, е установена  хиперактивност сред последователни пациенти от женски пол с AN, което се разглежда в специализиран център за хранителни разстройства (PLoS ONE 2012, 07:07, e41851). DSM-IVcriteria са били използвани, за да се установи диагнозата.

В окончателното си проучване на група от 37 пациенти, на възраст от 14 до 18 годишна възраст (5 са амбулаторни пациенти) изследователите измерили физическа дейност, при която се използва акселерометър (Actiwatch, Кеймбридж Neurotechnology, Кеймбридж, Великобритания), на 3 последователни дни през уикенда. Метърът е поставен на десния глезен на пациента и е носен от 21:00 на първия ден до 21:00 на четвъртия ден, и е отстраняван само по време на плуване или къпане. Степента на поднормено тегло се изчислява, като се използва индекс на телесна маса (ИТМ, kg/m2) изчислен на десетки Z. Изследователите също така прилагат Опис-2 (EDI-2) на хранителни разстройства за всички предмети, с внимание към общия резултат и везните за устройство за изтъняване и неудовлетворение на тялото. За всички пациенти, също така бе извършена State-Trait инвентаризация, както и на децата в места с депресия.

 

4. Субектите са разделени в две групи, “топла” или “студена”, според средната записана по време на 3-дневния тестов период. Средно дневно на открито AT е получено от Кралство Холандия от метеорологичен институт на метеорологичната станция, най-близо до дома на всеки пациент. За хоспитализирани, AT е получено от метеорологичната станция, най-близо до центъра на  лечение.

Температурата има ефект

Основната констатация на изследването е значим ефект на AT на физическа активност при подрастващите пациенти с AN. Студената група е значително по-активна физически от топлата група, а топлата група е по-заседнала. Авторите определят депресия или тревожност като основните причини за хиперактивност. Следователно, увеличаването на физическата активност, наблюдавана сред AN пациенти през студените месеци, може да бъде адаптивна реакция, за да се компенсира хипотермията, получена от загуба на тялесна топлоизолация, поради загуба на телесно тегло.

Авторите също така отбелязват, че хипотермия е често срещано при пациенти с AN, а пациентите често се оплакват от усещане за студ и се сгряват с топли напитки, седнали в близост до нагреватели, или опаковане в одеяла. Посочените още от д-р Carrera субскали за EDI-2, мярка диск за тънкост и недоволството на тялото, не са свързани с каквато и да е обективна мярка за физическа активност. Техните открития оспорват широко разпространеното убеждение, че физическата активност е стратегия за загуба на тегло, която умишлено се използва от пациенти с AN.

Можем ли с Краткосрочен Пост да Предвидим склонността към преяждане?

В малко проучване, имаше малка промяна в поведението сред студентите.

 

5. Резултатите от някои изследвания показват, че постене или без храна в продължение на най-малко 24 часа, е особено рисковано и може да се предвиди паталогия в храненето по-добре от мерките на диетичните ограничения. Дрю Андерсън, д-р, и Катрин Schaumberg на Albany държавен университет, Олбъни, Ню Йорк, провери тази хипотеза чрез оценка на отговорите на отделните индивиди в тялото си и поведение в храненето след краткосрочен пост.

Четиридесет и двама участници са наети от голяма част университетски студенти. Всеки участник се среща с учените 24 часа преди пост и завършени проучвания за измерване на тялото и патология в храненето. Участниците самостоятелно наблюдават приема на храна в продължение на 36 часа преди постите. След всяко хранене участниците дали или не са се чувствали, че са яли прекомерно количество, посочват дали са ангажирани, призовавайки поведението след хранене. Те са помолени да постят в продължение на 24 часа. В края на поста им, участниците се срещат с изследователите и докладват за успеха на поста. Те също така завършват представата за тялото си States Scale, в 6 т. мярка, която включва шест въпроса, класирани върху Ликерт скала, която се интересува за чувствата на обекта по отношение на външния им вид в определен момент във времето. След това участниците продължават да записват приема подробно за 60 часа след края на 24-часа пост.

Изследователите съобщават, че до този момент участниците не са показали промени в тялото си. Предварителни описателни анализи на склонност към преяждане и прочистване показват, че 22% от участниците се хранят прекомерно в 36-часовия период преди пост, а малко по-висок процент (27,3%) от участниците се хранят прекалено в рамките на 36 часа, след поста. Не са докладвани сред участниците прочистване преди постите, въпреки че има едно компенсаторно поведение – прекомерно упражняване – след гладуване.

 

 

ВНИМАНИЕ: Асоциация УНИКАЛ предлага за 1-ви път:

Обучение за ХН Он-Лайн Консултант и Практика в сферата

започва на 20-ти Ноември 2012.

Тренинга за ХН Конултант е самостоятелно базисно обучение в сферата на Хранителните Нарушения, като допълнително е включен и модул за Краткосрочно Психологично Консултиране по Карл Роджърс (Хуманистичната школа) супер популярна терапия в Щатите.

Накратко тренинга е на базата на дистанционното обучение- в дома ви и ви предлага чудесна гъвкавост да се обучавате в удобни за вас часове и да започнете веднага:

За Съдържание на Обучаващите Модули, вижте тук: 

http://bia-unikal.org/?page_id=1289

Побързайте със записването-изпратете ни имейл с вашата готовност-преди 19-ти Ноември!

Очакваме ви!

 За Контакти с нас:

 Асоциация УНИКАЛ : http://www-bia-unikal.org

Блог: http://hranitelni-narushenia.blogspot.com/

Имейли: unikaled@abv.bg  или bia.unikal@gmail.com

 На вниманието на Ели Павлова

Консултант Хранителни Нарушения

Основател и Президент на

Първа Българска Асоциация УНИКАЛ

Помощ при Хранителни Нарушения

  Искаме да Ви информираме, че преустановяваме издаването на Бюлетините за неопределен период от време.

 

Leave a Reply