4-ти Брой на Бюлетин за засегнати от Хранителни нарушения и близките им-родители, приятели и роднини

На Асоциация УНИКАЛ : http://www-bia-unikal.org

Блог: http://hranitelni-narushenia.blogspot.com/

Имейли: unikaled@abv.bg или bia.unikal@gmail.com

„Говоренето обратно“ към медиите

Да се изправим критично срещу „Култа към Слабост“

„Отслабване без изнурителни упражнения и глад“. „Най-новата диета- сигурно отслабване. „ „Идеална фигура чрез загуба на 5 кг за една нощ.“ Въпреки, че може и да не се абонирате или четeтe списания с тези съобщения на корицата, е трудно да се избяга от една култура, която прославя слабостта и “перфектното тяло”. Дали на корицата на едно списание, в реклами, или в телевизията и филмите, тези образи са навсякъде. Като започнах възстановяването ми от анорексия нервоза, аз исках да се промени всичко това. Бях убедена, че ако се опитам достатъчно усърдно, могат жените и мъжете в цяла Америка да прегърнат своята природна красота, вътре и отвън така че за красотата на една жена би се съдило не по размера на дрехите и или за мъжът па размера на мускулите му . Част от моето възстановяване е да приема, че не мога да направя всичко. А друга част е да приема, че мога да направя нещо.

Рекламите в списанията

Много пъти, просто посочвам пристрастията на хората, които виждам в реклами и статии от списания. Приятели и роднини, които никога не са страдали от проблеми с храненето често са наясно с последиците от реклами, самовъзприемане на постоянен натиск да бъдеш слаб, приемането на глад и диета, като начин на живот и усуканата прослава на хранителните разстройства като цяло .

С разбирането за света от гледна точка на нарушено хранене много хора, които познавам са имали промяна на отношението към това, което четат и виждат. Бях удивена от броя на хората, които не познават опасностите на диетата, че човек може да се упражнява твърде много, или че недохранването, предизвиканo от диета може да доведе до проблеми с храненето.

Един от начините да изразите неодобрението си или отвращението си от реклами е да прекратите абонамента си и включите писмо за оплакване. Докато изписването на една буква не може да направи разлика, малка стъпка като тази може да доведе до важен принос.

Какво да кажа в писмо до медиите?

Най-добрият начин да се напише ефективно писмо е да бъде конкретно и да се придържаме към фактите. Един старомоден модел писмо има по-голям шанс да бъде отворено от електронната поща. Приложете копие на рекламата във Вашето писмо. Не забравяйте, да кажете как рекламата се е отразила и по какъв начин.

Ако можете, включете всички налични статистически данни и изследвания, които се отнасят до точката, която се опитвате да преставите. Може би искате да включва информация за съответното проучване, за да направите резервно копие на твърденията в писмото Ви. Например, едно изследване, което показва, че когато младите и жените на възраст в колеж преразглеждат популярните женски списания, значително се понижава предтсвата за телата им , себе-оценката и самочувствие им.

Също така, една лична история може да помогне на човек, който чете писмото, за да разбере по-добре вашата гледна точка. Макар и да звучи клише и като изречение може да се използва с терапевт, използвайки фрази като “Когато видя нездравословни / нереалистични модели (например на хранене или спортуване), това ме кара да се чувствам …” може да докаже, емоционалното въздействие на рекламата по директен начин.

Не се отказвайте от възстановяването си от хранително разстройство

Никога не се предавайте

Понякога е толкова лесно да се откажеш от възстановяване си. С всеки рецидив чувам хората как започват да губят надежда, че някога ще постигнат пълно възстановяване. В интерес на истината, много хора започват да преговарят с хранителните разстройства, опитвайки се да намерят начина, по който могат да съществуват съвместно.

Възстановяването не е по права линия и възстановяването е възможно във всеки един момент по време на процеса. На моменти може да изглежда на място. На моменти може да се чувствате, че нямате сили за продължаване да водите борбата. От време на време може да смятате, че сте предназначени да имате проблеми с храненето завинаги. Избутайте тези мисли на една страна и предприемете една малка стъпка в посока на възстановяването си.

 Възстановяване е поредица от малки стъпки, а не от огромни крачки. Какви са някои малки стъпки, които можете да предприемете към възстановяването си?

Никога не се предавайте!

Време на преход

Хората с хранително разстройство често се борят по време на прехода, независимо дали са положителни или отрицателни. Преходите носят тревожност, което от своя страна събужда хранителното разстройство да я пази (тревожността, съдържаща се в него).

Какво ще стане, ако не хранителното разстройство съдържа вашата тревожност? Сигурно се чувствате така. Чувството на тревожност не радва никого (поне аз не съм срещала такива хора) и хранителните разстройства стават много привлекателни за мнозина, тъй като хранителното разстройство помага на тревожността. Това е едно от „положителните качества“ на хранителни разстройства. Ако сте склонни към тревожност хранителното разстройство „ще ви помогне“ да се чувствате по-малко тревожни.

Въпреки това, има доста сериозни и опасни за здрваето ви последствия от хранителните разстройства и бързо идва въпросът дали си струва да се чувстваме по-малко тревожни за последствията. Освен това има и други начини за решаване на проблема с вашата тревожност, които не са свързани хранително разстройство?

Когато знаеш, че лечението работи?

Когато знаеш, че лечението, което получаваш за хранителното разстройство работи? Поради възможността от животозастрашаващи последствия от хранителното разстройство е важно, да получавате най-подходящия вид лечение. Как преценявате дали сте в правилния вид лечение?

Първият критерий трябва да бъде дали поведението при хранителното разстройство се променя? Първата стъпка на възстановяването е спиране на това поведение. Лечението не може да продължи, докато поведението е под контрол. Дали лечението ви е с фокус върху това да ви помага да развиете начини за предотвратяване на поведението си при хранителното разстройство? И работи ли?

Ако отговорът е “да” на тези въпроси и ако няма медицински проблеми, които изискват повече грижи, то вие сте вероятно в подходящия вид лечение.

При нужда от допълнителна помощ: подкрепа, съчувствие и съпричастност, моля разгледайте на сайта ни:http://www-bia-unikal.org Меню Консултации и при готовност за регистрация за Онлайн – Kонсултиране ни пишете на: unikaled@abv.bg

За Контакти с нас:

Асоциация УНИКАЛ : http://www-bia-unikal.org

Блог: http://hranitelni-narushenia.blogspot.com/

Имейли: unikaled@abv.bg или bia.unikal@gmail.com

На вниманието на Ели Павлова Консултант Хранителни Нарушения

Основател и Президент на

Първа Българска Асоциация УНИКАЛ

Помощ при Хранителни Нарушения

Leave a Reply