Говоренето с някой, който има Хранително Нарушение 1 Част.

Да говорите с човек с хранително нарушение за неговия проблем би могло да бъде неудобно както за вас самите, така и за другия. Повечето от тези хора се опитват да скрият проблема си от семейството и приятелите си. Ако някой го е грижа за признаците на хранителните нарушение, може да се поинтересува за това. Ето няколко неща които е добре да имате напредвид когато разговаряте с някого, който има хранително разстройство:

–          Не фокусирайте темата на разговор върху храната и теглото, защото основните проблеми, които пораждат това поведение са различни

–          Не говорете за външността и теглото им

–          Нека разберат, че те не са сами, че вие ги обичате и искате да им помогнете с каквото и както можете

–          Никога не ги насилвайте да се хранят и не правете скандал всеки път когато сте на маса

–          Насърчавайте човека с хранително нарушение да потърси професионална помощ

–          Не ги обвинявайте за този проблем и не се сърдете на тях. Те имат заболяване и то не е тяхна вина

–          Когато разговаряте с човек с хранително разстройство, слушайте внимателно какво ви казва, не бързайте да давате съвети или да се опитвате да разрешите проблема му

–          Бъдете му приятел, а не се опитвайте да му бъдете терапевт

Нека да отделим специално внимание на нещата, които казвате на хората с хранителни нарушения. Понякога добронамерени роднини и приятели биха могли да кажат ужасни неща, които да задълбочат прблема. Избягвайте следните коментари когато разговаряте с някого, който има хранително нарушение:

–          Просто се отпусни и хапни нещо. Тогава проблема ще се разреши. Ако някоя анорексичка седна и започне да се храни, значи тя не е била анорексичка. Но хората с хранителни нарушения не избират проблемите си и не могат просто да седнат да се хранят нормално.

–          Дори не се опитваш. Всичко, което трябва да направите е да се храните. Това е нещото, което трябва да прави всеки с хранително нарушение за да може да се възстанови. Хубаво би било ако е толкова лесно, но не е. Някои, които са осъзнали заболяването си могат усилено да се опитват да се възстановят, но това да не бъде толкова очевидно, гледайки с какво се хранят или не.

–          Не се опитваш достатъчно. Ако се опитвате, няма да се влошавате, а ще се чувствате все по-добре. Отново, възстановяването от хранителн разстройство е много трудно. Ако някой човек с хранително разстройство не изглежда, че има подобрение, а дори, че се влошава, това не значи, че не се опитва да се справи с проблема. Може да има напредък, който да не бъде толкова очевиден за да бъде забелязан от околните все още.

Автор: Колийн Томпсън

Ресурси:

Coping With Someone You Suspect Has An Eating Disorder pamphlet – Sudbury General Hospital Eating Disorders Clinic (information from pamphlet obtained from NEDIC)

Revised: 04 Oct 2011 11:12:04 -0400. http://www.mirror-mirror.org/approach.htm

Leave a Reply