БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН ЗА : СПЕЦИАЛИСТИ И СТУДЕНТИ

9-ти Юли 2012

1 Бр. на Бюлетин на Асоциация УНИКАЛ, издаван всяка 2-ра седмица на месеца за: Специалисти и Студенти зинтересовани от сферата на Хранителните Нарушения

Всяка 1-ва седмица се издава Бюлетин за Засегнати от Хранителни Нарушения и Близките им (Родители, Роднини § Приятели), А в алтернативните седмици на месеца се поместват повторните броеве и отделни статти от 2-та Бюлетина.

Разрешено е абонирането и за двата Бюлетина едновременно, при желание.

За да се абонирате, моля пишете ни на: unikaled@abv.bg

За информация, посетете сайта ни : www.bia-unikal.org

 

1. ИЗМЕРВАНЕ НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА СВРЪХСЛАБИТЕ МОДЕЛИ В МЕДИИТЕ

Една от страните постановява законодателство, както и проучване за оценка ефекта на излагане на свръх слабите модели.

Израелският парламент прие закон за забрана мъже и жени модели с клинично поднормено тегло да се появява в реклами, както и в модни ревюта ( Медицински Новини Днес, 21 март, 2012 г.). Законодателството влиза в сила след доказателства, че много слабите модели, които се появяват в медиите и в модни ревюта предразполагат към хранителни разстройства и насърчават и поощряват стремеж към нереалистичен и нездравословен вид на тялото.

Съгласно новото законодателство, моделите и от двата пола трябва да имат индекс на телесна маса (ИТМ) най-малко 18,5 кг/м 2, за да могат да работят в модната индустрия, а също така лекар трябва да удостовери, че те не са с поднормено тегло. Хората, които се впечатляват от снимката на модела след изкуствените корекции, правещи човек, да изглежда по-слаб, трябва да бъдат уведомени за истинността на снимката. Чужди издания, продавани в Израел, няма да подлежат на новото законодателство.

Въздействието от публичното показване на снимки на идеално слаби модели

Германските следователи наскоро проучиха дали отношението към храната на жени с диагноза Булимия нервоза (BN) е повлияно от наблюдаването на изображения на идеално слаби модели (Тялото 2012 г.; 8:349). Д-р Ika Ruhl и колеги провеждат изследване, в което участват 26 участници с диагноза BN и 30 с нормален хранителен контрол. Участниците в изследването трябвало да изгледат предавания, свързани с тялото и неутрални телевизионни реклами. След това им била предложена храна, която обикновено предизвиква склонност към преяждане, а изяденото количество било измерено.

С помощта на немската версия на Въпросника за хранителни разстройства (EDE-Q) е била установена общата патология при храненето на всички участници. Те също така провели Physical Appearance Comparison Scale, чиято тенденция е сравнение на собственото тяло с телата на другите. В допълнение, жените завършили German Eating Disorder Cognition Questionnaire и the Contour Drawing Rating Scale. След това участниците гледали телевизионни реклами, свързани с тялото или с неутрално съдържание. В свързаните с тялото реклами били включени продукти, като лосиони за тяло, душ гелов, или дрехи, а жените в тези реклами представлявали социалните стандарти на привлекателност.

За потвърждаване на експерименталните стимули авторите се обърнали към 20 жени-студенти по психология, със завършен курс по експериментална психология и без хранителни нарушения. Студентите гласували за съдържанието на рекламите, “социални стандарти на привлекателност” и “неутрална съдържание.” Въз основа на отговорите им били избрани 16 реклами, свързани с тялото и 12 неутрални телевизионни реклами (без хора и без знаци, свързани с храна).

Участниците в контролната група не се имали история на нито едно хранително или психично разстройство. Повечето са били студенти по психология,които за участието си получили или частичен кредит в експерименталната психология или (около $ 33) като компенсация.

Двадесет и пет сесии

Експерименталната сесия включвала пет 5-минутни сесии. Първа, трета и пета сесии са периоди за възстановяване, само за релаксация. В останалите два блока са включени поредица от телевизионни реклами. В края на експерименталната сесия с участниците било проведено полу-структурирано интервю, което включвало въпроси за навиците при гледане на телевизия. След разглеждане на втория блок с телевизионни реклами на участниците били предложени 100 грама желирани мечета, картофен чипс и шоколад. При предлагането на закуски на участниците е казано, мимоходом, че експериментът е почти завършен и поради това те могат да ядат толкова, колкото им харесва, докато попълват последния въпросник. Това, което не им е казано е, че количеството консумирана от тях закуска също се оценяват. В края на целия експеримент се включва и полу-структурирано интервю. Когато индивидуален участник е напуснал, останалата храна се претегля и се изчислява колко е консумирал участникът.

Резултати

Няма значителна разлика в приетото количество храна от участниците с нормален контрол и тези с хранителни нарушения. Отчита се разлика в приетата храна при участниците с хранителни нарушения и количеството зависи от индивидуалния идеал за слаба фигура.

Както се очакваше, при наблюдаването на свръх слабите тела, проблемни мисли, свързани с хранителна сдържаност и загуба на контрол при хранене, били предизвикани само при жени с BN.

Авторите дават едно обяснение за това защо не са открили големи разлики в приема на храна между групите: най-страдащите от булимия, жени криели своето притеснитело хранително поведение и контролирали поведението си на хранене, когато били под наблюдение, защото се срамували от загуба на контрол пред другите.

 

АНОРЕКСИЧНОТО ПРЕСЛЕДВАНЕ НА СЛАБОСТ

 

Анорексия нервоза се характеризира със самоналожено гладуване. DSM критериите за анорексия все още се допълват, но общо взето са следните:

А. Човек поддържа телесно тегло, която е около 15% под нормата за възраст, височина и вид на тялото.

Б. Човек има силен страх от наддаване на тегло или мазнини, въпреки че е с поднормено тегло. Парадоксално е, че загубата на теглото може да усили този страх.

С. Човек има изкривена представа за тялото си. Някои могат да се чувстват изцяло дебели, други признават, че са слаби, но виждат определени части от тялото си (особено стомаха и бедрата) като твърде дебели. Техните притеснения се основават на собствените им изкривена представа за размера и формата на тялото им. Те отричат, че ниското им телесно тегло е сериозна причина за безпокойство.

Г. Критерият за липсата на поне три последователни менструални цикъла при жените е в процес на обсъждане. (При много мъже намалява нивото на тестостерона.)

Има два специфични вида анорексия нервоза. “Ограничаващият вид” обозначава лицата, които губят тегло, главно чрез намаляване на приема на храна чрез диети, гладуване и/или прекомерни упражнения. “Преяждащо-Прочистващ тип” описва тези, които от време на време имат пристъпи на преяждане (Гуляй) последвани от прочистване -повръщанеи /или употреба на диуретици, лаксативи и слабителни средств). Основен принцип за някои хора с анорексия нервоза е вярата, че ако тя/той бъде “достатъчно слаб”, то животът ще бъде по-хубав. Стратегията да се чувстват стабилно и сигурно е да избягват напълняването. Не е изненадващо, че основна характеристика на анорексията е загуба на тегло, която може да настъпи бързо или постепенно, а когато бъде пренебрегвана, может да доведе до сериозни медицински усложнения и дори смърт.

Ограниченият прием на храна или внезапното спиране, както и прекомерните упражнения са най-често прилаганите начини за постигане на загуба на тегло, но понякога се прилага и индивидуално прочистване, за да се отърве от погълнатата храна. Анорексията често започва като временна диета и затова причината може да изглежда сравнително безобидна. В ранните етапи човек обикновено се чувства непобедим и изпълнен с живот. Силата е породена от това, че постига нещо (губи тегло), с което повечето хора трудно се справят. В основата на болестта е страстното отстояване на собственото поведение. Липсва желание за промяна или да отстъпи от това, което прави и се бори яростно да запази своя избор.

С напредването на анорексията, обаче, властта и контролът започват да ерозират, и в един момент, човек започва да се чувстват безнадеждно и безпомощно, усеща, че животът му е хаотичен. Дори ако осъзнава проблема, болестта вече е взела власт над живота, превърнала е човека в толкова зависим от мислите за ограничаване на храната и загуба на тегло, и толкова се страхува какво ще се случи, ако промени нещо, че най-вероятно ще продължи да защитава хранителното си разстройство. Всъщност засегнатите от анорексия много често дори не могат да забележат прогресирането от чувство за контрол над собстевеното поведение до чувството че поведението(самата болест) контролира вече тях.

„През целият ми живот ХР (моето хранително разстройство) ме наричаше дебел, казваше ми как трябва да се чувства и аз му повярвах. Аз едва ли имах някакво самоуважение с неговите взискателни и унизителни думи, минаващи около главата ми през цялото време. Когато моето възстановяване напредна, членовете на екипа, който ме лекуваше ми казаха – а аз го знаех дълбоко в мен – че трябваше да се науча как да обичам и уважавам себе си. Така че, един ден, докато размишлявах, си поставих за цел да намеря начин да постигна това.

Появиха се няколко идеи и аз ги задействах. Но в един момент реших да напиша всичко, което мислех, че е отражение на това, което съм най-дълбоко в душата си: състрадателен, добър слушател, честен, трудолюбив, лоялен, щедър, остроумен и много по-добри неща. Виждайки този списък на това, което аз ценя, осъзнах кой съм “Аз” , различен от мнението на ХР, и това ми даде посока и доверие. Разбрах, че съм достоен за любовта не само от на другите, но и за своята собствена. За да успея да  остана фокусиран върху практиката на любовта към себе си, аз започнах да повтаря мантрата: “Аз давам на хората сърцето си, уважение, и любов. Аз заслужавам да даря с това и себе си.”  Дори и да не приемах напълно това, което казвах, знаех, че ако постоянно го повтарям в крайна сметка ще го повярвам … дори и малко.

Другата идея, която ме куражи беше трудна за изпълнение, но това доста ефективна стратегия. Първо направих списък на хората, на които вярвах. Попитах всеки от тях за три неща, които харесват в мен. Написах казаното от тях и го четях за себе си всяка сутрин. Също така написах тези положителни качества в карта с индекс, която носех в чантата си и ги преглеждах от време навреме. Знаейки, че хората, които обичах и уважавах ще ми кажат истината, думите им ми дадоха много повече сила и ме установив една нова реалност: бях добър човек и можех да се науча да обичам себе си.

От “Telling Ed No!” на Шерил Кериган

 

Бързото рядко хранене и високия индекс на телесна маса 

По-малко хранения водят до по-висок ИТМ сред тийнейджъри.

ИТМ- Индекс Телесна Маса

 

Старият лозунг “Ти си това, което ядеш” може да бъде променен, за да се получи “Ти си това, което ядеш, колко  бързо  ядеш и кога ядеш”, според резултатите от проучвания в Нова Зеландия и САЩ. Изследователите от Нова Зеландия проведоха национално проучване на населението, за да видят дали съществува връзка между респондентите скорост на хранене и индекс на телесна маса, сред национална представителна извадка от жени (J Am диета доц. д-2011; 111:1192).

През май 2009 г., 2500 новозеландки на възраст между 40 и 50 години са били избрани на случаен принцип от повсеместните избирателни списъци, а 66% са участвали. Потенциалните участници получили самостоятелно приложение на въпросник по пощата, който съдържа въпроси, свързани със скоростта на хранене, демографски данни, здравословно състояние, статус на менопауза, редовна физическа активност, височина и тегло. Диетолози разработили мултивариантен модел, да се изследват връзката между респондентите скорост на хранене и BMI.

След коригиране за възраст, тютюнопушене, статус на менопауза, състоянието на щитовидната жлеза, етническа принадлежност, социално-икономически статус, и физическата активност, групата констатира, че за увеличението във всяка категория индексът на телесната маса значително се е увеличил с 2,8%. Резултатите показват, че бързото хранене е свързано с по-високи стойности на ИТМ при жени на средна възраст.

По-редките хранения са свързани с по-голям BMI при тийнейджърките

Малко проучвания са направени за ефектите от честото хранене върху затлъстяването. Д-р Lorrene Д. Ричи, директор на научните изследвания в „Център за тегло и здраве на Д-р Робърт С. и Вероника Аткинс” при университета на Калифорния, Бъркли, където са използвали данни от 3-дневна диета, събрани от 2,372 момичета в Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвния институт за растеж и проучване за здравето, храненията и честотата на всички хранения (Clin Nutr 2012 г.; 95:290). След това тя сравнява данните от първите 2 учебни години във връзка с 10-годишни промени в BMI и обиколката на талията.

Д-р Ричи установила, че честотата на хранене е по-ниска при чернокожи и по-възрастни момичета, отколкото при белите и по-млади момичета. Сред белите момичета, по-ниския и рядък прием на хранения са свързани с по-големи 10-годишни увеличения в BMI. Сред чернокожите тийнейджърки, те са свързани с по-висок индекс телесна мазнина. Също така, сред чернокожите по-ниска начална честота на общо хранене е свързана с по-голямо увеличаване на обиколката на талията.

След измерване на затлъстяване, раса, образование на родителите, физическа активност, гледане на телевизия и видео, общия прием на енергия и диета за отслабване, по-малкото и рядко консумиране остава свързано с по-големи 10-годишни увеличение на BMI и обиколката на талията.

Leave a Reply