Като участници в новата ни общност LOVED BODIES, бихме искали да Ви поканим да харесате и споделяте сред приятелите си в социалните мрежи и реалният живот мотото и принципите, които са дълбоко залегнали във философията ни:

Освен това в тази общност горещо приветстваме и използваме Моделът „Бъди позитивен към тялото си“ (BE BODY POSITIVE)

Моделът „Бъди позитивен към тялото си“ (Be Body Positive) осигурява на хората, без значение от тяхната възраст, размер, сексуална ориентация, пол, етническа принадлежност или социално-икономически статус, цялостен, свободен от срам, подход към мистерията и чудото на живота в човешко тяло.

Този модел се състои от пет основни Компетенции – фундаменталните умения, които можем да практикуваме ежедневно, за да живеем здравословно и в мир в телата си. Когато станем вещи – компетентни, в използването на тези умения  ще бъдем способни да се грижим за себе си, изхождайки от начална позиция на обич и висока оценка към себе си, а това ще ни позволи да изпълняваме призванието и житейските си цели.

Нашата дефиниция на здраве взема предвид свързаността на физическите, психологическите и емоционалните нужди на човешките същества. Уважаваме опита и експертизата на индивида и ги считаме за основния път към позитивна промяна. Вместо да диктуваме предписан набор от правила, които трябва да бъдат следвани, ние оставяме властта в ръцете на хората и ги снабдяваме с практични инструменти, вдъхновение и подкрепа да намерят своя собствен пък към трайно добро здраве и да бъдат по-щастливи. Този подход ни позволява да достигнем до широка и разнообразна група от хора.

Негативната представа за собственото тяло е свързана с цялостно понижено качество на живот. Тя също води до недостатъчна грижа за себе си, хранителни разстройства, депресия, тревожност, самонараняване (напр. рязане на кожата, самоубийство), злоупотреба с вещества, кръговрат на сваляне и качване на тегло, както и насилие във връзките. Ние сме особено притеснени относно тези типове поведение сред тийнейджъри и млади хора около двадесетте и именно затова предоставяме социално емоционално образование, ориентирано към тялото. Изключително важно е да помогнем на младите хора да създадат позитивна връзка със своя телесен аз, за да могат те да реализират пълния си потенциал.

Обратната връзка, която са получили лидерите на програми ползващи този модел в продължение на 20 годишен опит, показва, че ресурсите, предоставени в рамките на „Бъди позитивен към себе си“ (Be Body Positive) значително подобряват представата за собственото тяло, както и способността за регулиране на храненето, за преодоляване на депресия и тревожност, както и за повишаване на самооценката. Проучване, проведено в Станфордския университет през 2014г., показа, че нашият модел е силно свързан със самосъстраданието, здравословното хранене и здравословната физическа активност, по-удовлетворяващи взаимоотношения, емоционално благоденствие и понижени нива на тревожност. Университетът „Корнел“ в момента провежда пилотно проучване относно изработената от специалисти там адаптирана версия на програма „Бъди позитивен към тялото си” (Be Body Positive). За да прочетете за 5-те Компетентности на МОДЕЛЪТ „БЪДИ ПОЗИТИВЕН КЪМ ТЯЛОТО СИ“ кликнете ТУК!

 

Leave a Reply