МЕДИЙНИ УЧАСТИЯ НА Д-Р. ЕЛИСАВЕТА ПАВЛОВА ПОСРЕДСТВОМ  ИНИЦИИРАНИ И ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НЕЯ АКТИВНОСТИ 

1.АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ Е ВЕЧЕ ОФИЦИАЛЕН МЕЖДУНАРОДЕН КЛОН НА IAEDP (International Association of Eating Disorders Professionals)  С избран от самата Международна Организация председател на Българският Клон д-р. Елисавета Павлова.

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/

2.ГЛОБАЛНА КАМПАНИЯ FOOD REVOLUTION С ПОДКРЕПАТА НА АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ

Можете да чуете запис от интервюто на д-р Елисавета Павлова, която беше координатор на тази инициатива във връзка с кампанията по Радио FM+ както и да прочетете повече кликвайки върху линка: http://bia-unikal.org/?p=5050

3.ПЪРВОТО МЕЖДУНАРОДНО CЕРТИФИКАЦИОННО OНЛАЙН OБУЧЕНИЕ КЪМ IAEDP (International Association of Eating Disorders Professionals) СТАРТИРА НА 15 ЮНИ 2017 Г.  с координиращ обучител д-р. Елисавета Павлова.

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/?p=5132

4.БЕЗПЛАТЕН ГЛОБАЛЕН УЕБИНАР ОТНОСНО ХРАНИТЕЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ (ХН) И НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА С ХН НА 2 ЮНИ 2017 – с презентатор от България в лицето на д-р. Елисавета Павлова.

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/?p=5189

5.ПУБЛИКАЦИЯ ЗА ИНТУИТИВНОТО ХРАНЕНЕ В ЕЛЕКТРОННО ИЗДАНИЕ „DETETO.INFO” от д-р. Елисавета Павлова.

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/?p=5285

6.ПУБЛИКАЦИЯ В СПИСАНИЕ „МАЙЧИНСТВО“ НА СТАТИЯ: ВРЪЗКАТА ДИЕТИ-ИНТУИТИВНО ХРАНЕНЕ от д-р. Елисавета Павлова.

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://www.deteto.info/

7.БЕЗПЛАТЕН УЕБИНАР “ПЪТЯТ ОТ ДИЕТИ ДО ИНТУИТИВНО ХРАНЕНЕ” СЪБИТИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯТ НИ КЛОН КЪМ IAEDP (International Association of Eating Disorders Professionals)  с лектор д-р. Елисавета Павлова.

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/?p=5231

8.ПУБЛИКАЦИЯ ВЪВ ВЕСТНИК „МАРИЦА ПЛОВДИВ“ НА СТАТИЯ: ПРАКТИЧНИ НАСОКИ ЗА РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА И ЮНОШИ С ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ от д-р. Елисавета Павлова.

 Можете да прочетете материала, кликвайки на следния линк: Липсата на апетит може да е сигнал за психично заболяване

9. 2-ри БЕЗПЛАТЕН УЕБИНАР “АКТУАЛНОСТ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ” СЪБИТИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯТ НИ КЛОН КЪМ IAEDP (International Association of Eating Disorders Professionals)  с лектор д-р. Елисавета Павлова.

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/?p=5473

10. ИНТЕРВЮ “ЛЕКАРСТВОТО НЕ МОЖЕ И НЯМА ДА ВИ НАУЧИ НА НИЩО” от д-р. Елисавета Павлова В САЙТА ЗА ТРЕВОЖНИ РАЗТРОЙСТВА И ПАНИЧЕСКИ АТАКИ “БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА”

Можете да прочетете материала, кликвайки на следния линк: Лекарството не може и няма да ви научи на нищо  

11. 3-Ти БЕЗПЛАТЕН УЕБИНАР “ПРОМЕНИИ В КЛАСИФИКАЦИИТЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ” СЪБИТИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯТ НИ КЛОН КЪМ IAEDP (International Association of Eating Disorders Professionals)  с лектор д-р. Елисавета Павлова.

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/?p=5379

12. 4-ти БЕЗПЛАТЕН УЕБИНАР„МУЛТИФАКТОРНИ ПРИЧИНИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА(ХР)“ НА 6 ФЕВРУАРИ 2018 г.КЪМ IAEDP (International Association of Eating Disorders Professionals)  с лектор д-р. Елисавета Павлова.

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/?p=5379

13. Интервю на д-р Елисавета Павлова за Радио Хоризонт на 7.02.2018: Диетите са ключ към нарушено хранене и хранителни разстройства.  

Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bnr.bg/post/100930204/e-pavlova-dietite-sa-kluch-za-vlizane-vav-forma-na-narusheno-hranene-a-saotvetno-i-kam-hronichni-i-hranitelni-razstroistva

14.  – Кампанийна инициатива на Първа Българска Организация за Хранителни Нарушения- Асоциация УНИКАЛ и Академия “Емоции и Хранене”: Партньорска мрежа за превенция на нарушения в храненето (18.02.2018) С инициаторен координатор д-р. Елисавета Павлова

15. Международна Кампания за Превенция на Хранителни Нарушения (ХН ) към NEDA с партньорството на Асоциация УНИКАЛ 26.02– 02.03.2018 г.  С инициаторен координатор д-р. Елисавета Павлова. Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/?p=5699

16. Международният Клон на iaedp™ за България  представя уебинара “Коморбидност на хранителните нарушения с други психични разстройства” воден от д-р Елисавета Павлова на 3-ти Април от 18:30 часа.

17. Международният Клон на iaedp™ за България  представя уебинара “ ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ И ПОДХОДА ИНТУИТИВНО ХРАНЕНЕ” воден от д-р Елисавета Павлова, PhD, CEDS, IE-Pro на 8 Май от 18:30 часа.

18.  Кампания на Асоциация УНИКАЛ и Академия “Емоции и Хранене”: Loved Bodies (април-юни 2018) С инициаторен координатор д-р. Елисавета Павлова

19. Безплатният Глобален Мултиезичен Уебинар с презентация на български език “Диети, тяло, медии-истините за хранителните нарушения” в Петък, 1 Юни, 2018г. С лектор д-р. Елисавета Павлова. Можете да прочетете повече, кликвайки на следния линк: http://bia-unikal.org/?p=6013

20. Информационна Кампания на Асоциация УНИКАЛ „Излезте от Лабиринта на Диетите-Открийте Свободата на Интуитивното Хранене!“ на Асоциация УНИКАЛ: Юли 2018 г. С инициаторен координатор д-р. Елисавета Павлова

21. 8-ми Уебинар „”Скрининг при хранителни нарушения-методики и значение“ на 3.07 2018 г. чрез Международният Клон на iaedp™ за България – Асоциация УНИКАЛ: http://bia-unikal.org/?p=6013 с лектор д-р  Елисавета Павлова.

22. 9-ти Уебинар „Мултидисциплинарен екип за управление на процесите при хранителни нарушения“,  на 02.10.2018 г. с лектор д-р  Елисавета Павлова. Вижте на линка: http://bia-unikal.org/?p=6305http://bia-unikal.org/?p=6013

23. Безплатен Уебинар ,,Здравословно Тегло с Интуитивна Грижа за Тялото” на 30.05.2019г. с лектор д-р Елисавета Павлова.  Вижте на линка: http://bia-unikal.org/?p=6787

24. Безплатен Уебинар ,,Управление на интервенции относно родители търсещи помощ за деца и юноши с хранителни разстройства” към Международният Клон на iaedp™ на 25.09.2019г. с лектор д-р Елисавета Павлова. Вижте на линка: http://bia-unikal.org/?p=7187

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 АРТ ЦЕНТЪР КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ

„АРТ-ХРАНЕНЕ-ТЯЛО“ Кръжоци: във Варна или OnLine

 За всички, които искат да изследват връзката си с храната и със собственото си тяло по нов начин, чрез арт формите: рисуване, чертане, писане, скициране, но не професионално, а за ваше лично опознаване. Вероятно не сте доволни от начина, по който се храните, как изглеждате или начина, по който мислите за храната и за собственото си тяло. Може би се чудите дали изобщо имате проблем и дали определени мисли и поведението ви към храната са здравословни и нормални. Може би вече сте подложени на лечение за някакво хранително разстройство, или се страхувате да почнете терапия, или просто искате да опознаете себе си и връзката ви със храната. Или не приемате телата си, а желаете да се харесвате,  да сте уверени и повишите самооценката си.

Ще постигнете всичко по-горе в Център „УНИКАЛ“ във Варна с нашите арт кръжоци, като имате избор да бъдете част от малка група (мин.3 участници) или да участвате самостоятелно в удобни за вас дни и часове.

Можете да участвате и OnLine в кръжоците, като се включвате виртуално-нужен ви е компютър (таблет) само, като по този начин разстоянията и факта че сте надълеч, дори в чужбина, вече не са ограничение за вас.

За запитвания и записване, моля изпратите ни имейл на: bia.unikal@gmail.com

Тази инициатива е есенциална част от Проекта ни „Храна-Арт-Тяло“, който стартира на 3.02.2015 и се осъществява чрез Асоциация УНИКАЛ: благодарение на Елисавета Павлова, основател на сдружението- специалист при хранителни нарушения, ръководеща и самите Арт-Хранене-Тяло Кръжоци: Вижте повече за нея, кликвайки върху линка: http://bia-unikal.org/?page_id=264  и Елена Янева – координатор на проекта и дългогодишен доброволен сътрудник към Асоциация УНИКАЛ. Вижте повече за кампанията ни в АРТ ЦЕНТЪРА  на Първа Българска Организация за Хранителни Нарушения-Асоциация УНИКАЛ: www.bia-unikal.org

******************************************************************

КАМПАНИЯ “ХРАНА – АРТ – ТЯЛО”

Днес 3 февруари стартира КАМПАНИЯ “ХРАНА-АРТ-ТЯЛО, която се осъществява чрез Асоциация УНИКАЛ: благодарение на Елисавета Павлова – основател на сдружението, психолог-консултант и специалист при хранителни нарушения и Елена Янева – координатор по проекта и дългогодишен доброволен сътрудник към Асоциация УНИКАЛ.

При закупуване на артикул по-голямата  част от средствата ще отидат за дейностите, които се организират на доброволни начила в Асоциация  УНИКАЛ.

Стихосбирка на Елисавета Павлова

При закупуване на ел. формат на стихосбирката, включваща психологично-философски бели стихове на Основателката на Сдружение УНИКАЛ Елисавета Веселинова Павлова, цялата сума от 10 лв. – поради изцяло доброволческото участие на целия екип в каузите ни, ще отиде за подкрепяне на разработването на нови инициативи и проекти в сферата на превенция, информиране и обучение за Хранителните Нарушения сред Българската Общественост-живееща във или извън пределите на страната.
Предлагаме ви следните Начини на заплащане:
1. При поръчка на артикул бижу, плащане при получаване чрез наложен платеж.
2. Ако живеете в чужбина или просто PayPal системата за сигурно директно плащане е предпочитаният ви начин за разплащания, ВАЖИ САМО ЗА ПОРЪЧКА НА ЕЛ. ФОРМАТ НА СТИХОСБИРКАТA –> Изпратете имейл на : bia.unikal@gmail.com 

******************

Това е вашият Арт Център/ Творческа Общност, където имате възможността да изпращате ваши арт произведения от всякакъв вид: стихове, песни, позитивни мотота, картички, разкази, есета; както и снимки на ваши: рисунки, картини, бижута, дрехи, предмети, аксесоари и всичко друго, което е ваше креативно вдъхновение.

 Като Съмишленици на Общността: “LOVED BODIES” научете повече:

Каним ви да изпращате свои креативни (творчески) изблици на емоционалност, на споделени чувства; болка, огорчение, вина, самота, конфликти, неразбиране, разочарования в процеса на страдание през периодите на битки с хранителните ви нарушения, с телата или нарушените ви навици на хранене.

Като Съмишленици на Общността: “LOVED BODIES”,

В Арт Центъра може да споделяте, изпращате и получавате подкрепа, насърчение, окуражаване и ентусиазъм за да продължите да се преборвате успешно с излизането от Лабиринта на Хранителните Нарушения- навън, където ще бъдете свободни от непрестанните терзания около тегло, форма на телата ви, броене на калории, рестриктивното хранене, безуспешни опити за отслабване и все по-ниското ви самочувствие и влошена само-самооценка.

* Самото физическо действие на писане е доказано че има редица  позитивни въздействия върху човешкото здраве и особено върху здравето на страдащи хора. Според  изледвания и проучвания на Американската Психологическа Асоциация, експресивното или писането в което се изразяват емоции и чувства на пишещият -може да доведе до здравословни/физически ползи върху хора борещи се с терминални (водещи до смъртноср) и живото-застрашаващи заболявания както и се повишава  функционирането на имунната система на страдащите. Проучванията направени от  James Pennebaker, PhD, of the University of Texas at Austin, and Joshua Smyth, PhD, of Syracuse University откриват че „процдурите с експресивно писане подобряват значително здравните резултати на страдащите изледвани индивиди.”

В допълнение, експресивното писане е доказано да понижава депрeсивните симптоми на жертви на домашно насилие.

Тези от вас, които са в процес на борба и/или възтановаяване от Хранителни Нарушения, окуражаваме да ни пращат своите стихове, песни, разкази, есета или авто-биографични откъси наблягащи на значими моменти или периоди на Промяна във възгледите ви за собствените тела, самите вас-като цяло, вашата идентичност. *

А ето и творбите на вдъхновение:

Представяме ви Деница Барбова, която е създателката на Логото и Рекламните материали на Асоциация УНИКАЛ, както и на този приказно-фантастичен Плакат по-долу. Тя създава Мотивационни Колажи и Плакати и професионално се занимава с комерсиален web дизайн. Разгледате Портфолиото и тук: www.dbarbova.com 

С безкрайна радост и удоволствие ви представяме прекрасните творби: Стихотворение + Мини-арт дърворезба, които са дело на Елена Янева (Сътрудник на асоциация Уникал).

Ето ме отново, сякаш преродена,
от Бог навярно благословена.
В огледалото все същите очи,
но вече не пълни със сълзи.
Не цари отвътре празнотата,
светлина прогони тъмнината.
Усмихва ми се, дори да е налудно,
просто сега не ми е толкова трудно.
Разчупила черупката от самота,
усещам на живота сладостта.
Слънцето навън сега се смее,
а на мен така да ми се пее.
Държа живота си в ръце,
с отворено за обич сърце.

Untitled

Следващите арт творбите – две Стихотворения и Пеперуда колие са  произведение на нашият Старши Сътрудник Надежда Христова 

 „Чуй ме любов“ – аз те искам!

Защо си толкова добра

И до сега,

              Не проигра ли вече добрата си страна?

    Питат и се чудят хората сред мен.

Каква игра, каква страна?!

                                 Навред е пълно с доброта и топлина,

                                           И във всичко грее любовта.

                                 Само трябва да повярваш във това –

                            Това което крие се в малките неща.

           Чувал ли си за Eфекта на пеперудата?

Компресирана ПЕПЕРУДА

 Тя – пеперудата красива е

малка, нежна, слаба и невинна.

                         Но в тази нейна слабост се крие силата й вечна.

                                    Силата с Любов да устоиш. По пътя осеян със прегради.

              И тез’ прегради във миг превръщат се.

                          От тръни във цветя, които пеперудата целува и отлита.

                         Това ще кажат е Магия, Не – Това е Светлина,

       която дава ни надежда за света

чрез вяра в любовта.

Каква игра, каква стена?!

Всичко е любов, любов и светлина,

криеща се в добрата ни страна.

Там е… виждам я!

Във всеки свети и се мъчи да излезе.

От пролуките проблясва и се скрива.

Тя е срамежлива,

Не й пречи, а помогни,

Да се разгори със пълна сила.

Силата наречена Любов!

„Жената в огледалото“

Тя vs. Тя 

– Какво е да обичаш – няма как да разбереш, Жената в огледалото

Знаеш само да мразиш себе си … и мен!

– Искам да го правя, но не знам защо

Вътре в мен е само „То“!

Нямам вяра, имам само страх,

Бях една – добра душа – красива, можеща, искаща,

А сега съм друга… сега съм в срам! 

– Горе главата! Виж небето синьо,

морето пенливо, слънцето игриво!

Тя е във земята,

виждам само кантара и стрелката!

– А скелета до теб?

Кой е той? Къде е? Няма скелет!

Виждам само теб и мен!

– Не! Ти не виждаш никого и нищо…

Аз не съществувам, а ти си всъщност скелета,

който те подбутва и ти казва: „Виж ме, това си ти!

Онова е измамама – Прогледни !“

???? …………….. ?????…………….

– Не разбираш, знам!

Страшно е нали? Но не се плаши,

ще оздравееш и ще разбереш!

Това, мило „дете“ е реалността,

която трябва да откриеш

И да живееш в нея,

а не в лъжата, изградила си сама!

Виж очите на момчето, влюбено във теб,

Вярвай във доброто, искай го и пей!

Истината там е – усмихни се,

не в кантара със стрелка!

Тя във теб е скрита!

Сърцето ти… Къде е?

Усещаш ли го – то те вика!

Остави обърканите мисли,

Следвай Любовта! Тя ще те спаси!

– Безнадеждна съм!

– Не си! Тези ти думи са началото на пътя, по който тръгваш към смисъла…

(на всичко)

Снимките на тези приказно красиви арт-декорации са дело на Детелина Ангелова, която е Водещ Съ-Учредител и активен Сътрудник на Асоциация Уникал.

Снимките на изключително живописните Арт-Бижутата (по-долу) са на Приятелка и Съмишленица, чиито имена не желае да бъдат споменавани.

Първите 4 стихотворения (по-долу) са на Елисавета Павлова – Основател и Президент на Асоциация УНИКАЛ.

Последните 3 стиха са неповторими вдъхновения на Дора Павлова, която е една от основните учредителки на Асоциация УНИКАЛ и деен Съмишленик на каузите и.

В Търсене на Красота

Желая да съм волна пъстроцветна пеперуда,

А пък в реалността да съм като хамелeон.

Та само в сънищата си летя и съм свободна,
но живота си е джунгла- с окраска ще се защитя.
Нима не губим всички време, в търсене на Красота..
На тази показната, бляскавата-Външността???

А тя е толкоз близо-в нас дълбоко и у хората,
Но малцина вярват в нея-Вътрешната Красота.
Та аз самата лутах се в мистерии, дори грешах.
Но вярвах, търсех и Я срешнах… и ще продължа.

И стара истина прозрях-че силно нещо искаш ли
Природата сама те изнендва със „Случайността”.

Желана Самота

И сам да си –ти ще си повече от нищо,
Какво че няма други-сам човек е Войн.
Малцина само биха искали, разбрали..
Мнозина биха казали, че тъжно е това.Да можеш да се радваш, но да плачеш също,
А в миговте остри- да набождаш смисъла.
И да рзбираш че причина крие всяка болка,
А в грешките да търсиш знаци-за да продължиш.
Но само САМ, човек разбира Кой е? И какво е?
И пита се къде е тръгнал и защо натам върви?
Тя самотата ни е нужна като Бога….
За да намерим първо себе си и после другите.

Днес е равно на Вечност

Какво ли утре питаш ще се случва,
А вчера беше ли това което бе намислил сам.
Та само днес е този ден – единствено решаващ
И изборът е твой-да е спонтанен и неповторим.
А спомените като люлka ни завъртат сладко,

Мечтите пък криле ни дават но само за кратко.
И лудост е от миналото да не можеш да избягаш,

Веригите да прегризеш и в новото да скочиш.

А бъдещето е мистерия загадъчна-без ключ и карта,
Но ДНЕС е твоят важен ден- сграбчи живота здраво!

И щастието ще е вечно твое слънце-ежедневно,
А вечер ще заспиваш с залеза..до следващият изгрев.

Вяра

Къде ли искаш да избягаш и защо се криеш,
От „слабостта си” че допускаш и да страдаш?Безумна лудост вените ти хапи,
носталгия и болка те изгризват.
Апатия с депресия те гонят…
А страх и мъка те боричкат.
Да защитиш колана черен на най-силна
спаринг правиш –в себе си да се пребориш.
Защото няма врагове отвън, които да те плашат,
Разбрала си че враг е само липсата на вяра..
Нaзад поглегдаш и от опита крадеш победи
И знаеш, че няма да се спpеш и ще успееш!!!

 Защо

Защо винаги след нас
Остава нешо недовършено?
Картина недорисувана,
Недописан стих……Една любов недоизживяна?

Всеки цел в живота си да има
Недовършеното да завърши,
Недописаното да допиши,
Недоизживяното да доизживее!!!

Утеxа

Какво че теб те няма.
Вървя в дъжда
а ти до мене крачиш.

С мечтите си политам

В най-дивните места.

И ти до мен летиш
С моите мечти….
Какво че теб те няма.
С очи добри и топли
Ти вечно ме следиш.
Сърцата ни туптят с ритъм общ
И моите болки  твои са беди.
Какво че теб те няма,
Ти винаги си в мен и ден и нощ .

Разходка

В своя залез слънцето
Е тъй пленително и мило.
С последните лъчи то сгрява ни
И нашата угаснала любов разпалва.
Когато в своят път
За малко спрем
И поглед ние отправим
Към небето синьо
И тихите води на езерото близко..
В сърцата ни една искрица
Малка се запалва….
Надеждата, че има още много
дни щастливо да живеем.

Скъпи съмишленици на Асоциация Уникал и Движение „Красиви без Диети”, поместените по-горе стихове и арт бижута, са примери за креатовни изблици.  Oчакваме от вас да ни изпращате своите арт  творения-от всякакъв творчески характер- без ограничения на e-mail: unikaled@abv.bg

Нека заедно да създадем Арт Център за подкрепа, окуражаване, емоционална утеха и взаимно подкрепяне и вдъхновение по пътят на борбата ви с хранителните нарушения, а и след това, когато вече излекувани бихте могли да сте Ментори и Ролеви Модели за подражание на засегнатите от ХН, които вървят по вашите стъпки към излизане от лабиринта на тези сериозни Био-Психо-Социални заболявания: Хранителните Нарушения.

Благодарим ви сърдечно за вярата в нас и вашата подкрепа за каузите ни! И не забравяйте, че всяка ваша постъпка, дори и най-малък жест на дарение или доброволческа работа водят до значими промени в сферата на Хранителните Нарушения, в живота както на засегнатите така и на техните близки.

Leave a Reply