МИТОВЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ

Митове За Нарушение в Храненето

Статия взета от:                                                                              http://joyproject.org/what-is-an-eating-disorder/myths-about-eating-disorder/

 По-долу е списъка на най-често срещаните митове за хранителни разстройства.

1. Не сте болен, ако не сте твърде слаб

В действителност малък процент от хората с хранителни нарушения достигат състояние на измършавяване, което често се представя от медиите. Твърдението, че човек е наистина болен, ако е необичайно слаб или със свръх тегло е една от причините да не се търси лечение и да се продължава със саморазрушителното поведение.

30- килограмовия анорексик, който често се изтъква в медиите е рядкост и представлява много малък процент от действителните хора с хранителни нарушения. Медиите искат да покажат нещо драматично, но хората с хранителни нарушения, които са с относително нормално тегло не са достатъчно шокиращи за да привлекат вниманието на останалите хора, които очакват да видят нещо наистина потресаващо. Това не е реалността.

В същото време човек може да страда от недохранване, независимо от теглото му. Например, някои с наднормено тегло могат да бъдат недохранени, защото те се хранят изключително само с нездравословна храна, в която липсват важните за организма хранителни вещества. Хората с нормално телесно тегло могат да страдат от недохранване ако те са ограничили или напълно изключили храните, източник на протеини, ако страдат от булимия, при която чрез елиминативните медоти се губят/не се усвояват специфични хранителни вещества. Има хора с хранителни нарушения с различни размери и тегло и всички те се нуждаят от лечение. Твърдението, че не сте болен докато не станете като ходещ скелет е вярно и е дори потенциално опасно!

Leave a Reply