ХРАНИТЕЛНА ЗАВИСИМОСТ

ХРАНИТЕЛНА ЗАВИСИМОСТ

 

ХРАНИТЕЛНА ЗАВИСИМОСТ

Нуждата от храна е от съществено значение за оцеляването на човека и е важен аспект от нашия начин на живот. Храната не само осигурява необходимите хранителни вещества, но също така добавя и удовлетворяващ фактор чрез различни вкусове, миризми, текстури и т.н. Въпреки това за много хора храната може да стане толкова пристрастяваща, колкото наркотиците към злоупотреба с токсични вещества.

За мъжете и жените, страдащи от пристрастяване към храната, много вкусните храни (които често са богати на мазнини, захар и/или сол) предизвикват химически реакции в мозъка, които водят до чувство на удоволствие и удовлетворение. Тази реакция е обяснена като сходна с реакцията на пристрастения към предпочитаното от тях вещество, тъй като активира същия център за награда в мозъка.

Зависимите от хранителни вещества се оказват зависими от „приятните” чувства, които идват от 1245552консумирането на определени храни. Тези хора често продължават да се хранят дори когато не са гладни. Тези поведения генерират порочен кръг – зависимият от хранителни продукти продължава да консумира храни, които предизвикват приятни чувства и той  пренебрегва сигналите    на тялото си и яде повече.

Това може да доведе до някои физически, емоционални и социални последици като храносмилателни проблеми, сърдечни заболявания, затлъстяване, ниско самочувствие, депресия и изолация. Пристрастеният към храните често се ангажира отново с това разрушително поведение, дори при нежелани последици, поради нуждата от индуцирани чувства на удоволствие.

27540503_1356200051192968_3298324242217499615_n

ПРИЧИНИ ЗА ПРИСТРАСТЯВАНЕ КЪМ ХРАНАТА

Пристрастяването към храната вероятно е кулминацията на няколко фактора, които се обединяват в цялостната причина за това разстройство. Един мъж или жена може да развие пристрастяване в резултат на биологични, психологически или социални причини. Биологичните причини, които могат да повлияят на прогресията на пристрастяването към храната, могат да включват хормонален дисбаланс, аномалии в различни мозъчни структури, странични ефекти от употребата на определени медикаменти или копиране на поведение на член от семейството с този тип проблем.

Пристрастяването към храната може да бъде и резултат от психологически фактори. Факторите, включени в тази категория, могат да включват емоционално или сексуално насилие; човекът може да е бил жертва или свидетел на травматично събитие и да не може да се справи здравословно с отрицателни ситуации; хронично ниско самочувствие; преживелите скръб или загуба.

Психологически фактори като тези могат да повлияят на индивида да използва храната като средство за справяне, за да облекчи болезнените емоции, които изпитва.

И накрая, има социални последици, свързани с пристрастяването към храни, включително фактори като смущения в семейната функция, натиск от страна на връстници или общество, социална изолация, липса на социална подкрепа и стресови събития.

Пристрастяването към храната може да бъде свързано и с други съпътстващи заболявания, като например нарушения на храненето или злоупотреба с вещества. 

belly-3186730

ЗНАЦИ И СИМПТОМИ НА ХРАНИТЕЛНА ЗАВИСИМОСТ

 • Консумирането на повече храна, отколкото човек може да понесе физически;
 • Хранене до точката на усещане за болка;
 • Нарушения в дневния режим на работа и сън, за да се задоволи гладът към определени храни;
 • Продължаване на яденето на определени храни дори ако вече не сте гладни;
 • Тайно хранене, изолация;
 • Избягване на социални взаимодействия, взаимоотношения или функции, за да се прекара известно време в хранене на определени храни;
 • Трудности в кариера или работа поради намалена ефективност;
 • Харчене на значителна сума пари за закупуване на определени храни за свърхконсумация;
 • Намалена енергия, хронична умора; затруднено концентриране;
 • Разстройства на съня, като безсъние или прекомерна сънливост;
 • Безпокойство, раздразнителност, главоболие;
 • Храносмилателни нарушения;
 • Суицидни мисли.

И накрая, пристрастяването към храната може да окаже влияние върху вашия социален живот и взаимоотношения.

slimming-2728331

Социалните ефекти на пристрастяването към храната включват:

Намалено представяне на работа или в училище;

Изолация от близките или разделение в рамките на семейните единици;

Липса на удоволствие в хобита или дейности, които някога сте се радвали;

Избягване на социални събития или функции;

Риск от застрашаване на финанси или кариера.

little-boy-1635065_1920ЛЕЧЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНАТА ЗАВИСИМОСТ

Пристрастяване към храната може да ви попречи да се насладите на живота, който някога сте живели, въпреки че винаги съществува възможност за изцеление.

Чрез търсенето на необходимата помощ и грижа, от която се нуждаете, можете да намерите ресурсите, за да се справите ефективно с вашата хранителна зависимост. За щастие има специализирани центрове за лечение на пристрастяване към храната, които могат да ви помогнат да подхождате към това разстройство по цялостен и структуриран начин. Центърът за лечение на пристрастяване към храна предлага мултиспецифично лечение, което ще се фокусира върху медицинските и хранителните проблеми. Съществуват и групи за подкрепа, в които можете да се включите. В тези групи ефективно се насочват усилията към преустановяване на пристрастяването към хранителните навици по отношение на физическите, емоционалните и духовните аспекти.

Ако се опитвате да се справите сами с вашата пристрастеност към храната, може би ще ви завладее още повече страх или изолация. Ръководството, помощта и подкрепата от център за хранителни разстройства, който третира пристрастеността към храната, специалист или група за подкрепа, могат да предоставят на вас или на близкия човек инструментите и ресурсите, необходими за възстановяване и излекуване от хранителната зависимост.

Ако вярвате във възможносттите си да преодолеете безконтролното преяждане и яденето, заместващо чувствата, то се възползвайте от Онлайн обучението  „Практично консултиране при преяждащо/емоционално хранене”,

 Вижте повече тук!

breakfast-1663295

А ако искате да се храните по-здравословно и да повишите своята активност; да спрете храненето за комфорт, неустоимото желание за вредни храни или преяждането; да подобрите представата за тялото си и да го обичате? 

Научете как с нашите Подсъзнателни албуми с позитивни утвърждения в този физически аспект и Категория:

                                                              ПРОБЛЕМИ С ХРАНЕНЕ И ТЯЛО

 

Leave a Reply