Мозъкът на пещерния човек – връзка с диети, гладуване и метаболизъм

 

Мозъкът на пещерния човек – връзка с диети, гладуване и метаболизъм

Във втората част от статията на Дженифър Гаудиани, MD, CEDS, се говори за това как нашият мозък реагира на гладуването, както и за ефекта на гладуването върху метаболизма и тялото ни.

Д-р Гаудиани дефинира нашия „мозък на пещерен човек“ като „тази част от нашия мозък, която поддържа ежедневното функциониране на тялото ни, като работи отделно от нашия „мислещ“ мозък.“

Когато нашият „мозък на пещерен човек“ не се храни достатъчно, той превключва на режим на съхранение на калориите, като намалява скоростта на нашия метаболизъм. Това превключване е резултат на еволюцията и на способността на нашите предшественици да развият множество механизми за оцеляване по време на глад. Но нашият мозък не разпознава разликите между недостига на храна и умишленото гладуване (като това при нарушения в храненето или хранителни разстройства).  В такива периоди се включва инстинктът и ни поставя в режим на гладуване. Д-р Гаудиани отбелязва, че това се случва също и по време на пост и пречистване – което е точно обратното на определянето им като „здравословни“. Диетите попадат в същата категория и д-р Гаудиани компетентно посочва, че те „не работят“.

Тъй като нашите мозъци са толкова съвършени в реакцията си на гладуване (или ограничаване на калории) чрез забавяне на нашия метаболизъм по различни начини, всяко ограничение ни прави силно изморени, неспособни да взимаме правилни решения, кара ни да се чувстваме изолирани, да мислим постоянно за храна и да забавя нашия метаболизъм.

Когато човек на диета ограничава храненето си достатъчно дълго, природата му отговаря и изисква голямо количество храна  – „за предпочитане висококалорийна храна, която удовлетворява нуждите на мозъка на пещерния човек.“. Тази консумация, съчетана със забавения метаболизъм, най-често води до покачване на повече тегло, отколкото е загубено при диетата, и е най-честата причина за това диетите да причиняват покачване на тегло в дългосрочен план.

Д-р Гаудини обяснява как нашият „мозък на пещерен човек“ забавя метаболизма ни чрез промени в температурата на тялото и забавен сърдечен ритъм. Процесът се подпомага и чрез забавяне на гастроинтестиналното функциониране. Механизмите, които се включват, могат да причинят констипация и храната може да преседи в стомаха необработена за по-дълги периоди от време.  Това състояние се нарича гастропареза (има и други названия) и причинява подуване на корема, гадене и чувство за преяждане дори и след консумацията на няколко хапки храна.  Това е сигурен знак за наличие на проблем, дори когато тези хора често ограничават приема на храна и казват на себе си и другите, че са „добре“, и че тяхното кръвоснабдяване ще се нормализира.  „Тази забавена гастро-интестинална функция е знак, че тялото страда от неадекватно хранене.“ Д-р Гаудиани  отбелязва още нещо важно – това може да се случи на хора с всякаква форма и размер.

 Д-р Гаудиани продължава като описва как „мозъкът на пещерния чоек“ може да  „изключи“ половите хормони, да причини тревожност, и дори параноя, заради калорийното ограничаване. В случая на „изключване“ на половите хормони, „мозъкът на пещерния човек“ определя това, че тялото не е способно да участва в процеса на възпроизводство. Нивата на естроген и тестостерон падат, което може да доведе до намаляване на костната плътност и до поява на фрактури. За щастие, тези хормони почти винаги се възстановяват с правилно хранене, обикновено свързано и с възстановяване на здравословно телесно тегло. Ограничението на храната води също така до това, че нашият „мозък на пещерен човек“ ни поставя в състояние на висока тревога, активира „радарите“ ни за риск и ни кара да се чувстваме ужасени от вземането на решения и други неща.

Д-р Гаудиани заключава с това, че всеки човек е различен и че неговата реакция на недохранване може да не е същата като на другите хора.

Тя ни припомня, че „както и да реагира тялото ви, запомнете, че вашият „мозък на пещерен човек“ е мъдър и  работи здраво, за да ви запази живи през цялото време. Дайте му състрадание, почивка и достатъчно храна.“

Можете да прочетете цялата статия на адрес -http://theprojectheal.org/cave-person-brain-part-ii/

Gaudiani, Jennifer. “Cave Person Brain (Part II).” Project Heal. Project Heal, 24 Apr. 2017. Web. 27 Apr. 2017.  

Статията е преведена от Мирослава Кантутис, консултант когнитивно-поведенческа психотерапия, работи с хранителни разстройства, www.terapiabg.com, e-mail: m_kantutis@abv.bg

 

Leave a Reply