5 Потенциални медицински усложнения на анорексия нервоза, за които може да не знаете

 

5 Потенциални медицински усложнения на анорексия нервоза, за които може да не знаете

В тази информационна статия Шон Жаккет /Sean Jacquet/, Регистриран Медицински сътрудник  /RN/, обсъжда медицинските обстоятелства, които могат да възникнат при хората с анорексия нервоза. Повечето хора са наясно с екстремното хранително ограничение, изкривената представа за  тялото и загубата на тегло, които идват с разстройството; но има и други последици, които не са толкова добре известни.

Някой, който ограничава храната, може да се окаже с анемия, която е недостатъчност на червени кръвни клетки в кръвта. За да се получат червените кръвни клетки, организмът се нуждае от фолиева киселина, витамин В12 и желязо, които не достигат в тялото, подложено на ограничен калориен прием. Анемията е резултат от липсата на кислород, който се транспортира из цялото тяло и тя може да се прояви в недостиг на въздух, учестено сърцебиене и разнообразие от други симптоми.

Запекът е друго медицинско усложнение на анорексия нервоза. Тази трудност на движение на червата е причинено от липсата на храна и приема на течности, които обикновено позволяват на червата да изтласкат храната през храносмилателната система. Със запека се появява некомфортното чуство за подуване, което може да бъде облекчено от естествени лаксативи, като сушени сини сливи, други плодове или бобови растения. Ако те не вършат работа, може да са нужни лаксативи като Миралакс /Miralax/ или клизми, за да се облекчи проблемът. Разбира се, използването на слабителни средства трябва да бъде внимателно наблюдавано и да се ползват само под ръководството на медицински специалист. Злоупотребата с лаксативи може да има много негативни последици.

Жаккeт отбелязва, че дехидратацията също може да бъде проблем за хората с анорексия нервоза. Той казва, че правилната хидратация изисква от диетата вода, която не достига при поглъщането на твърди храни. Някои симптоми на дехидратация включват жажда, умора, а в най-тежките случаи – бъбречна недостатъчност. Лечението се състои в “добавяне на орални течности и обогатявяне на диетата на пациента.” В тежки случаи може да се наложи интравенозно приложение на течности.

Електролити като натрий, калий, калций и хлорид са необходими за работата на тялото. При анорексия нервоза нивата на тези електролити могат да се понижат, причинявайки дисбаланс. Липсата на натрий или калий може да причини сериозни симптоми, вариращи от нарушена мозъчна функция до мускулна слабост. Добавяне на хранителни добавки към балансирания хранителен план трябва да отстрани този дисбаланс.

Недостатъчният прием на храна и течности, характерни за хората с анорексия нервоза, може да доведе до ортостатична хипотония или ОХ. Жаккет казва: “Ако някой не приема достатъчно течности, общото количество течност може да намалее, което води до недостатъчно кръвно налягане, за да се изтласка кръвта към всички части на тялото (най-вече мозъка)“.  Ниското кръвно наляне или ОХ може да доведе до замаяност, замъглено виждане, припадък или гадене. Ортостатичната хипотония се лекува с повишен прием на течности или интравенозно вливане на течности.

Жаккет заявява, че има други медицински усложнения, възникващи при анорексия нервоза, включително: ниска сърдечна честота, остеопороза и забавен растеж. Като винаги, той напомня на тези, които изпитват тези симптоми, да търсят помощ.

За да прочетете тази статия в нейната цялост, моля кликнете тук –

https://www.edcatalogue.com/an-med-complications/

Жаккет, Шон. “5 Потенциални медицински усложнения на анорексия нервоза, за които може да не знаете”. Уолдън Хранителни разстройства, ноември 2017. Уеб. 4 декември 2017 г.

Превела статията Константина Страхилова Янкулска – гр. Благоевград: Преподавател във ВУЗ и средни училища; Сътрудник в екип в Център за личностно развитие „Его“ – психологични консултации и семинари; Консултант по темите: „Поддържане на добро здравословно и физическо състояние чрез рационално и природосъобразно хранене“; Асоцииран Сътрудник в Сферата на Хранителни Нарушения“ и член на  IAEDP; Консултант в подхода Интуитивно хранене към Академия „Емоции и Хранене“; e-mail: k.yankulska@gmail.com

Leave a Reply