Самосъстраданието при възстановяване от хранително разстройство

 

Самосъстраданието при възстановяване от хранително разстройство

Как можем да покажем любов към самите себе си, която да ни насърчава и подкрепя, докато се възстановяваме от хранително разстройство? Отговорът на този въпрос се крие в самосъстраданието.

Това е времето, в което трябва да приемеш себе си и да се радваш на това, което си в същност. Твоето хранително разстройство не те определя, нито ще определи насоката на твоето бъдещо развитие. Самосъстраданието ще ти помогне да разбереш преживяванията си и да намериш мир със самия себе си.

Д-р Кристин Неф, широко застъпващ изследовател на идеята за самосъстраданието и автор на книгата „Самосъзнанието: доказаната сила да станеш по-добър към себе си”, определя самосъстраданието като признание, че човек страда в даден момент или ситуация, проявявайки в същото време разбиране и отношение към себе си.

Бъдете доброжелателни към себе си. Така казано звучи лесно. Но помислете за рутината във вашето ежедневие. Когато се движите през деня докато изпълнявате вашите задължения, кога спирате, за да направите нещо добро за себе си и да се окуражите поне с една добра дума? Колко често си казвате сами на себе си, че е съвсем приемливо и допустимо да чувствате болка в трудна за вас ситуация? Кога и колко често си давате възможност за израстване?

За хората, възстановяващи се от хранително разстройство, е от съществено значение да практикуват техники за прилагане на самосъстраданието в тяхното ежедневие.

Склонността към преяждане, очистването и не достатъчното хранене могат да окажат ментално и физическо въздействие върху индивида. Да се научиш как да бъдеш добър към себе си и да насърчаваш чувството си за собствена стойност е първата стъпка да си помогнеш да заглушиш своя „критичен глас”.

„Критичният глас”

Когато хората се опитват да се противопоставят на хранителното разстройство, тогава хранителното разстройство се превъплащава в ролята на собствения им „критичен глас”. Този глас им нашепва подигравателно ежедневно и води до негативни мисли и чувства относно това как изглеждат, държат и се чувстват. Собствената представа за самия себе си е непрекъснато поставена под въпрос и чувства на съмнение помръчават ума.

Този „критичен глас” със своето подмолно действие изтощава организма като едновременно насърчава и критикува връзката на човек с храната. Той води до намаляване на самочувствието и дори може да се окаже причина за суицидни мисли. Противоположният на този глас е овластяването и самосъстраданието. Хората, възстановяващи се от хранително разстройство трябва да открият в себе си този глас и да го следват, за да подтиснат чувството на неувереност и безполезност.

Намерете „Овластения си глас”

Или глкасът, който ви позволява да вземете нещата в свой ръце.

Активното практикуване на техники за внушаване на самосъстраданието позволява на хората, възстановяващи се от хранително разстройство да открият собствения си неподправен вътрешен глас – „Гласът на овластяването”. Д-р Неф го определя като противоположен на „Криртичния глас”, като се превъплащава в самоуважение и признателност към самия себе си. И допълва още, че развитието на самосъстраданието е процес на овластяване, защото позволява на хората да упражняват собственост над техните ум, душа и тяло. Когато вземат контрол над техния собствен глас, това се превръща в съществена стъпка за създаване на позитивна психическа нагласа. Също така това ще им помогне да осъзнаят, че момента на борба с хранителното разстройство е борба като всяка друга, която изисква определено усилие и време, и няма да им отнеме целите и стремежите, научавайки се да проявяват повече грижа за самите себе си, като неизменна лична отговорност, опираща се на самосъстраданието което в същност е ключовият механизъм за обръщане към себе си.

Как можете да приложите техники, които да отключат чувството на самосъстрадание във вашия ежедневен живот?

Когато при хората с хранителни разстройства „критичният глас” ги подлага на изпитания, е жизнено необходимо да се опитат да включат в своето поведение определени механизми за справяне като канал за установяване на самостоятелно овластяване и самопризнателност. Д-р Неф идентифицира някои начини по които човек активно може да се включи в упражняването на техники за прилагането на самосъстраданието, като начин за справяне с хранителното разстройство:

  • Подарете си съвет! Представете си, че ваш приятел или член на вашето семейство преживява труден момент. Помислете за съвет, който вие бихте могли да му дадете. Сега се опитайте да дадете на себе си същия съвет, който би могъл и на вас самите да даде любовта, от която се нуждаете, борейки се с хранителното разстройство. Стремете се да покажете на себе си същата любов и насърчаване, които непрестанно и безусловно се стараете да показвате на вашите близки;
  • Признайте, че настоящият момент на трудност съществува. Вместо да игнорирате неговото наличие проявете осъзнатост, че това е факт и признайте пред себе си, че всеки човек в дадени моменти от своя живот има определени трудности, през които трябва да мине. Просто се опитайте да приемете настоящия момент като възможност, която да ви помогне да откриете по-ясен път за разрешаване на вашия проблем;
  • Пишете! Дали ще напишете писмо, с което да се самонасърчите или ще си водите дневник, писането е процес на овластяване, който ще ви помогне да намерите своя собствен вътрешен глас. Писането на насърчителни писма, поставянето на цели или отразяването на ежедневния ви прогрес може да донес у вас да се породят повече позитивни мисли. Писането също така създава предпоставка за споделяне на дълбоките мисли и оразяване на емоциите без присъствието на страх от обвинения и ограничения;
  • Освободете се от „Критичния глас”. Признайте, че съществуват обстоятелства, които водят до отключване на „критичния глас”. Не можем да предвидим кога ще се появи той, но можем да се упражняваме как бихме отговорили в този момент. За това има предварително определен позитивен изход, който може да се изрази в положителен вътрешен разговор, самоуспокояваща техника или ангажиране с приятни и забавни дейности, които да ви разсеят;
  • Определете целите си със специалист по хранителни разстройства. Акцентирайте се много внимателно и дълбоко върху това какво точно искате да постигнете в периода на вашето възстановяване. Позволете си да се наградите по някакъв начин всеки път когато се доближавате до целта си или сте я постигнали напълно. Вие притежавате силата и волята да излекувате себе си;
  • Намерете време за себе си. Ангажирайте се със дейности, които ще ви забавляват и ще ви носят удовлетворение. И най-вече дейности, които ви носят успокоение като йога, медитация и ще ви помогнат да насочите вниманието си именно към сегашния период от вашия живот. Въвличането ви в полезни и интересни за вас дейности през деня ще внесе сила в ума, душата и тялото и ще допринесе за установяването на положителни мисли.

https://www.psychologytoday.com/blog/bottoms/201609/self-compassion-in-eating-disorder-recovery

Leave a Reply