II Фаза на въстановяване при Рестриктивни Хранителни Нарушения: изолация на жизненоважните органи

II Фаза на въстановяване при Рестриктивни Хранителни Нарушения: изолация на жизненоважните органи

Ако сте стигнали до тук, то значи сега тялото се е концентрирало върху това да предпази жизненоважните ви органи. То предполага, че съвсем скоро пак ще го оставите да гладува и без изолация около торса органите ви са в огромна опасност.

Тялото по предпочитание струпва мазнина в областта на торса, за да изолира жизнените органи от хипотермия. [L Mayer et. al., 2005]. Отново някой, който е във възстановителен процес, ще откачи от това. Може да се чувствате огромни (комбинация от мазнина в талията и остатъчно подуване и газове заради храносмилателната система, която се опитва отново да влезе в час). За съжаление много изпадат обратно към разстройството на този етап. Пренасочването на всичкото това тегло около торса към останалите части на тялото се появява единствено, ако устоите до последната фаза.

Втора фаза не е нито така, нито иначе и много хора се справят трудно с нея. Тялото ви се концентрира върху маневри за съхранение, в случай че пак го подложите на глад. За много хора това е етап, пълен с огромно нетърпение – да следиш всички препоръки всеки ден и въпреки това да носиш широки и ластични дрехи и да се чувстваш като извънземно в собственото си тяло изглежда несправедливо. Възможно е все още да възстановявате тегло и това ще разбутва вашата тревожност, предизвикана от хранителното разстройство. Вашата вкоренена представа за оптимално тегло може и да не е оптималното за тялото ви тегло. Тялото ви може временно да има нужда да надскочи оптималното си тегло в този процес, за да се върне към правилното съотношение между мастна и немастна тъкан. [A Dulloo et. al., 1996, 1999]

Тази фаза ще е изпитание за Вас. Ще е необходимо да удвоите доверието към тялото си. Изисква се от вас да работите за намирането на вашата истинска стойност отвъд теглото, формата и идеалите, които се намират в културата и обществото ни. Това е фаза, която поставя основите за вашата окончателна способност да поддържате устойчива ремисия.

Източник: http://www.youreatopia.com/blog/2012/11/23/phases-of-recovery-from-a-restrictive-eating-disorder.html Превод: Ина Райкова

 

 

Leave a Reply